Sony prichádza s vylepšením svojho vlajkového mobilného telefónu. Sony Xperia 1 V teraz obsahuje celkom nový obrazový snímač a technológia z fotoaparátov Alpha umožňuje vytvárať zaujímavé portréty s presnými farbami.

Sony Xperia 1 V je nová vlajková loď s celkom novým obrazovým snímačom CMOS s dvojvrstvovou technológiou Transistor Pixel. Xperia 1 V je tak profesionálny fotomobil určený pre konkrétnu cieľovú skupinu.

Sony Xperia 1 V
Sony Xperia 1 V

Dokonalejšie zachytenie obsahu

Xperia 1 V dosahuje sýte farby a textúry pri snímaní ľudí, krajín ale aj tmavých scén. Vďaka kombinácii výkonu pri slabom osvetlení, ktorý je zhruba dvojnásobný v porovnaní s predchádzajúcim modelom Xperia 1 a technológii vysokorýchlostného procesu prekrývania viacerých snímok (tzv. high-speed multi frame overlay procession technology) môžete pomocou tejto novinky zhotovovať fotografie s minimom šumu a širším dynamickým rozsahom. Podľa zástupcov Sony na tlačovej konferencii tak výsledok zodpovedá full-framovému fotoaparátu.

Telefón obsahuje na zadnej strane 24 mm objektív s dvojvrstvovým skladaným obrazovým snímačom CMOS. Sony ho označuje ako „Exmor T for mobile“ a je približne 1,7-krát väčší ako predchádzajúci obrazový snímač. Objektív s optickým zoomom 85-125 mm (F2,3-F2,8) umožňuje zhotovovať profesionálne portréty s malým skreslením.

Sony Xperia 1 V
Sony Xperia 1 V

Obrazový profil S-Cinetone známy v profesionálnej filmovej tvorbe je aj v tomto mobile. To umožňuje pri nakrúcaní dokonale zachytiť ľudskú kožu. Okrem toho má nový snímač približne trikrát vyššiu úroveň saturácie v porovnaní s bežným snímačom. Spracovanie obrazu potláča šum, ktorý sa obvykle vyskytuje pri snímaní tmavých scén. Výsledkom sú tak efektné snímky s jemnými farbami realizované aj počas noci.

Smartfón Xperia 1 V disponuje funkciou farebných predvolieb, ako je Creative Look. To sa využíva aj pri fotoaparátoch radu Alpha a tiež je tu automatické ostrenie Real Time AF. Prednastavené sú rôzne farebné schémy, napríklad farebné kvetiny a jasne modrá obloha alebo vytvorenie jemného transparentného povrchu. Funkcia Real Time AF a sledovanie očí v reálnom čase (Real-time Eye AF) umožňuje telefónu Xperia fotografovať so zameraním na oči fotenej osoby alebo na snímaný objekt. Vďaka technológii AI depth, ktorá analyzuje informácie o vzdialenosti, je možné jasne zaostriť aj na vzdialené objekty. Navyše je k dispozícii vysokorýchlostné sériové snímanie až 30 snímok za sekundu so sledovaním AF/AE. Presne ako na fotoaparátoch Alpha.

Vylepšený zážitok z vlogovania

Xperia 1 V odpovedá aj na požiadavku tvorby vlogov. Je tu funkcia Product Showcase, ktorú používame aj my pri tvorbe videí s predstavením produktov. V blízkosti hlavného fotoaparátu je teraz umiestnený nový mikrofón s prioritou hlasu. Zreteľne zaznamená hlas tvorcu aj v rušnom vonkajšom prostredí, a tým zjednoduší proces nakrúcania videa. Pri živom vysielaní na YouTube prostredníctvom funkcie nahrávanie videa „Videography Pro“ je možné v sekcii komentárov súčasne zobraziť chat, čo umožňuje ľahkú okamžitú interakciu. Používateľské rozhranie teraz podporuje aj vertikálne nakrúcanie videa.

Výkonný hardvér

Tento smartfón je vybavený 6,5-palcovým displejom OLED s rozlíšením 4K, obnovovacou frekvenciou 120 Hz (pevne) a minimalizovaným rozmazaním obrazu. Výkonný zosilňovač reproduktorov zlepšuje šírenie a hĺbku zvuku a rozsah nízkych a vysokých frekvencií. Xperia 1 V ponúka autentický zážitok zo sledovania filmov a hudby bez nutnosti použitia externého reproduktora.

Na zadnej strane má novinka na dotyk príjemný dizajn, ktorý využíva špeciálne vyvinuté textúrované sklo. V kombinácii s jemnými drážkami na boku zabezpečuje stabilné uchopenie telefónu a zabraňuje vykĺznutiu.

Vo výbave je batéria s kapacitou 5000 mAh a pri použití displeja 4K je tu výdrž približne 20 hodín nepretržitého prehrávania videa. Telefón podporuje bezdrôtové nabíjanie, pričom 30 minút rýchleho nabíjania nabije batériu na 50 % a navyše technológia optimalizujúca nabíjanie zabezpečí, že batéria si aj po troch rokoch udrží najmenej 80 % svojej pôvodnej kapacity.

Xperia 1 V dosahuje vysoký výkon i odolnosť vďaka zlepšeniu spotreby energie a odvodu tepla. Môžete s ňou dlho nakrúcať bez toho, aby sa viditeľne zahrievala. Procesorom je Snapdragon 8 Gen2 a energetická účinnosť procesora sa oproti predchádzajúcemu modelu zvýšila o 40 %. Spotreba energie pri prevádzke fotoaparátu sa znížila približne o 20 % a objem fólie na lepšie odvádzanie tepla z hlavnej jednotky sa zväčšil približne o 60 %.

Udržateľnosť a prístupnosť

Bezplastový obal telefónu Xperia 1 V sa skladá z originálneho kombinovaného materiálu spoločnosti Sony, ktorý je vyrobený z bambusu, vlákien cukrovej trstiny a recyklovaného papiera zozbieraného z trhového prostredia. Znížil sa aj objem plastov použitých vo vnútri hlavnej jednotky. Niektoré vnútorné i vonkajšie prvky hlavnej jednotky využívajú SORPLAS, čo je nehorľavý recyklovaný plast.

Štýlový kryt so stojanom pre Xperia 1 VXQZ-CBDQ

Exkluzívny kryt Xperia 1 V má na spodnej strane úchop, ktorý zlepšuje zážitok z fotografovania.  Okrem bežného horizontálneho stojanu ponúka aj vertikálny stojan, takže ho môžete ľahko používať nielen na sledovanie videí, ale aj na živé prenosy a videochat. Zadná strana krytu má textúrovaný dizajn, ktorý bol použitý aj na zadnú stranu tela Xperia 1 V. K dispozícii sú tri farby, ktoré ladia s telom.

Ceny a darčeky

Xperia 1 V bude k dispozícii koncom júna za odporúčanú cenu 1399 eur. K dispozícii bude v čiernej, platinovo striebornej a khaki zelenej farbe.

Predobjednávky modelu Xperia 1 V začnú 5. 6. 2023. Ak si ho objednáte v predobjednávke, budete mať počas obmedzenej doby nárok na najnovšie bezdrôtové slúchadlá Sony WH-1000XM5 s potlačením okolitého hluku v cene 399 eur ako darček zadarmo.

Zdroje: vlastné, Sony

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.