Samsung predstavil popri skladacích telefónoch a inteligentných hodinkách aj celý rad nových tabletov s operačným systémom Android. Vyskúšali sme si model Tab S9 Ultra a to aj s obalom s klávesnicou a touchpadom.

Galaxy Tab S9 Ultra je vybavený displejom Dynamic AMOLED 2X s uhlopriečkou 14,6 palca a výkonným procesorom Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy. Súčasťou základného balenia je dotykové pero S Pen s certifikátom odolnosti IP68. Rovnakým certifikátom je vybavený aj samotný tablet. Odolnosť tohto tabletu aj s perom sme si vyskúšali aj u nás v redakcii, pozrite si video.

Galaxy Tab S9 Ultra
Galaxy Tab S9 Ultra

Náhrada počítača z hľadiska zábavy ale aj práce

Zaujímavý na tomto tablete je práve jeho obrovský displej. Ten umožňuje mať dobrý prehľad o tom, čo robíte. Samozrejme, je to v prostredí Android a Samsung to vylepšil tým, že Android dokáže dostať do režimu, ktorý sa nazýva Samsung DeX. Toto prostredie pripomína operačný systém Windows, ale sú tu určité výnimky.

Ak sa vrátime ešte k displeju, je tu podpora technológie HDR10+, ktorá optimalizuje obraz záber po zábere a kontinuálne upravuje jas a farebné podanie. Dynamická obnovovacia frekvencia sa tu automaticky mení v rozsahu 60 až 120 Hz. To dáva dobrý kompromis medzi kvalitou zobrazenia a výdržou na batériu, Pripomeňme, že displej nepodporuje štandard Dolby Vision, ktorý zase používa napr. Netflix.

Displej na Galaxy Tab S9 umožňuje šetrenie očí obmedzením modrého svetla a to vo významnej miere. Pomer strán displeja 16:10, čo vhodné aj na sledovanie filmov.

K dobrému obrazu patrí aj dobrý zvuk. O ten sa stará štvorica AKG reproduktorov, sú o 20 % väčšie oproti predchádzajúcej generácii. Zvukový systém podporuje štandard Dolby Atmos.

Technológia Vision Booster deteguje výrazne jasné okolité prostredie a vtedy posilní farby aj jas displeja. Tablet môžete pri sledovaní postaviť na stôl či iný povrch na výšku, alebo na šírku pomocou ochranného puzdra so stojančekom.

Galaxy Tab S9 Ultra
Galaxy Tab S9 Ultra

Užitočný obal s klávesnicou a touchpadom

A práve tento obal aj s klávesnicou a touchpadom je to správne riešenie, ak chcete používať tento tablet na prácu. Klávesnicu je pritom možné nastaviť v rôznych uhloch a je podsvietená. Funguje podobne ako klávesnica notebooku. Pomocou funkcie Second Screen je možné na displeji tabletu zobraziť plochu z Windows počítača alebo ju rozšíriť a použiť tablet ako druhý monitor.

Výhodou je, že rozloženie klávesnice sa už dá prispôsobiť tak, aby ste si vedeli prispôsobiť, kde sú písmená z a y. To je z hľadiska slovenského prostredia veľmi dôležité a v minulosti sa to nedalo. Klávesnica umožňuje pohodlné písanie aj dlhších textov. Zároveň tento obal umožňuje ovládať celé prostredie pomocou myši. Áno, môžete použiť aj externú myš, pripojenú pomocou Bluetooth, čo prináša lepšie ovládanie s využitím pravého tlačidla myši.

Ekosystém Samsung

Ak máte dve Galaxy zariadenia vedľa seba, ktoré máte prepojené cez rovnaké Samsung konto, môžete myšou prechádzať z jedného zariadenia na druhé. Tieto zariadenia pritom nemusia byť ani na rovnakej Wi-Fi sieti. Takto sa dajú prenášať obrázky realizované na jednom zariadení – napr. cez smartfón a odoslať ich mailom cez druhé zariadenie – napr. cez tablet. Všetko ukazujeme v našom redakčnom videu.

Samotný tablet Galaxy Tab S9 Ultra je štíhly, jeho telo má len 5 mm. Aby ste aj pri vysokom výkone mohli tento tablet dlhodobo využívať, je tu nová výparníková komora. Takto si môžete dovoliť hrať aj náročné hry. Teplo sa teraz rozptyľuje dvoma smermi a systém si preto udrží vysoký výkon počas dlhšej doby.

Rukou písané poznámky – základ tohto tabletu

Pomocou dotykového pera Galaxy S Pen môžete na tablet písať ako ceruzkou na papier. S perom môžete písať aj do vyhľadávacích okienok, do prehliadačov a internetových obchodov s aplikáciami a vďaka novej konštrukcii dobíjacej kolísky je možné vložiť do nej pero ľubovoľnou stranou. Existuje aj vylepšená verzia pera S Pen Creator Edition. To má zdrsnený povrch, takže sa lepšie drží a je možné ho naklopiť do výraznejšieho uhla. K dispozícii sú tiež dva druhy hrotov – tvrdý na kreslenie a mäkší na písanie.

Viaceré aplikácie naraz

Pomocou funkcie Multi Window je možné naraz zobraziť tri aplikácie na jednom displeji. Môžete tak mať zároveň otvorený napríklad internetový prehliadač, galériu s fotografiami a poznámkový blok a plynulo medzi nimi prechádzať. V režime Pop-Up View sa tieto aplikácie zobrazia ako plávajúce okná, pod ktorými je stále vidieť štandardnú pracovnú plochu.

Cena Galaxy Tab S9 Ultra je od 1459 eur (12 + 512 GB variant 12 GB + 512 GB) po 1909 eur (16 GB + 1 TB, variant Wi-Fi + 5G).

Zapožičal: Samsung

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.