Budúca generácia skladacieho telefónu od Samsungu by mala byť zdokonalená po viacerých stránkach. Očakávania v súvislosti s Galaxy Z Fold 5 zhrnul portál Tomsguide.com a my pripájame pár našich želaní.

Začnime tým, čo je pre mnohých najdôležitejšie – cenou. O nej sa nevie prakticky nič, ale podľa Tomsguide.com by mohla zostať na rovnakej úrovni ako u terajšej generácie Z Fold 4. Tá v konfigurácii 12 GB RAM/256 GB vnútorné úložisko začínala na 1799 eurách.

Očakávať pri rastúcej inflácii a zdražovaní všetkého možného medziročne nižšiu cenovku by bolo asi naivné, takže by sme boli radi aj za rovnakú sumu. Ak sa však „skladačky“ majú presadiť, budú sa musieť dostať aj do nižších cenových relácií, resp, do nižších tried, pretože ešte stále ide o veľmi drahé zariadenia.

Dizajn Z Foldu sa medzigeneračne asi príliš nezmení, rovnako ani displej. Ten je u Z Fold 4 o niečo širší a kratší, ale šlo o marginálnu zmenu. Istá zmena by mohla nastať pri hmotnosti, ktorá vďaka novým materiálom môže znova trochu klesnúť. Pri váhe štvrtej generácie 263 gramov je každý pokles vítaný, ale aj „päťka“ bude určite stále podstatne ťažšia než konvenčné telefóny.

Príjemnou zmenou by mohol byť menší záhyb v strede vnútorného displeja, tam, kde sa zohýba. Výrobcovi sa síce s každou generáciou darí tento neduh trochu zmierňovať, ale od dokonalosti a pocitu zo skutočného prémiového zariadenia to má stále ďaleko. Pripravované zlepšenie však už potvrdil aj priamo Samsung.

Zdroj: TOUCHIT.sk

Vítanou novinkou by bolo umiestnenie pera S Pen priamo do telefónu. Ani jedna z doterajších generácií nemala integrovanú šachtu na jeho zasunutie, ako to bývalo u radu Note. Nosiť pero samostatne či na vonkajšej strane obalu je nepraktické a otravné. Bohužiaľ, či vo Folde 5 naozaj bude šachta, je zatiaľ vo hviezdach a príliš tomu neveríme.

Na čom by mal Samsung ale naozaj zapracovať, je fotoaparát. Podľa viacerých prieskumov je pre väčšinu ľudí jeho kvalita jedným z kľúčových faktorov pri voľbe nového smartfónu. Foldy nemali fotoaparáty vyslovene zlé, avšak najlepším fotomobilom sa nevyrovnali ani náhodou.

Galaxy Z Fold 4 mal síce rovnaké snímače a objektívy ako Galaxy S 22 Plus, ale u novej generácie by sme očakávali, že fotograficky bude na úrovni najdrahšieho model radu S, teda Ultry. U telefónu za zhruba 2000 eur to musí byť samozrejmosť. Našťastie, podľa Tomsguide výrobca na stretnutí s dodávateľmi komponentov avizoval, že fotografické vlastnosti piatej generácie Foldu musia byť lepšie. My by sme očakávali minimálne 108 Mpx snímač, ak už nie 200 Mpx, ktorý má dostať S23 Ultra.

No a keď už hovoríme o fotoaparátoch, Samsung by mal zvážiť, či chce naďalej umiestňovať jeden zo selfie fotoaparátov pod vnútorný Amoled displej. Vďaka tomuto riešeniu je síce „neviditeľný“, ale snímanie cez mriežku Amoled displeja sa zreteľne podpisuje na kvalite fotiek.

Použitým čipsetom bude zrejme Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, prípadne jeho inovovaná verzia. Dôležitou úlohou pre výrobcu bude optimalizácia aplikácií pre (takmer) štvorcový displej, pretože väčšina programov je stále prioritne vytváraná pre obdĺžnikové obrazovky a na tomto netypickom formáte bývajú s ich zobrazením problémy. Ide napríklad o hry, ktoré nedokážu využiť celú plochu vnútorného displeja.

Slabinou tohtoročného Foldu je nabíjanie na úrovni 25 wattov, čo je dnes už doslova podpriemerná hodnota. Rovnako batéria s kapacitou 4400 mAh nie je, hlavne vzhľadom na veľkosť displeja, žiaden zázrak. Obidva spomínané parametre by sa teda mali rozhodne zlepšiť.

Zdroj: Tomsguide.com, vlastné; ilustračné foto

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.