Má klasická GPS navigácia v dobe smartfónov a výborných navigačných aplikácií ešte zmysel? Presne toto mi napadlo, keď sa ma v redakcii opýtali či tieto zariadenia otestujem.

A keďže mám rád výzvy + extra rád kempujem, tak som sa do toho pustil, aby som nie len sebe dokázal na túto otázku odpovedať. Priznám sa, zo začiatku som bol trošku skeptický, nakoľko som zvyknutý na to, že keď využívam navigáciu, tak jedine tú v telefóne, resp. ich mám viac – vyberám podľa aktuálnej situácie a požiadaviek.

Garmin Camper
Garmin Camper

S Garminon mám veľmi dobré skúsenosti – v minulosti, keď boli smartfóny a navigačné aplikácie ešte v plienkach, som s navigáciou tejto značky precestoval značnú časť Európy krížom/krážom niekoľkokrát a bolo to podstatne jednoduchšie a hlavne rýchlejšie ako sa orientovať podľa mapy. Garmin v tej dobe nemal z môjho pohľadu konkurenciu. Potom prišli lepšie, rýchlejšie a väčšie smartfóny, kvalitné navigačné aplikácie s častými aktualizáciami a klasická GPS navigácia išla bokom. Nostalgiu dajme za oponu, lebo toto sú úplne nové zariadenia na inej úrovni, tak sa na nich pozrite spolu so mnou!

Začnem všeobecne, nakoľko obe zariadenia majú veľmi veľa spoločných čŕt a vlastností. V prvom rade ide o pekne a kvalitne spracovaný hardvér, ktorý si zaslúži niesť označenie Garmin. Ďalej je dobré vedieť, že obe zariadenia sú v základe tablety s operačným systémom Android, ktoré sú špecificky upravené podľa požiadaviek výrobcu, resp. podľa ich určenia. Táto informácia je dôležitá, nakoľko je možné obe zariadenia využívať nie len na navigovanie, ale aj na iné činnosti, ako napr. pripojenie externých zariadení (podporované bezdrôtové parkovacie kamery – Garmin BC-35), prehrávanie multimédií, telefonovanie a pod. Bežné aplikácie z Google Play obchodu sem nenainštalujete, výrobca to blokuje (nie je k dispozícii obchod s aplikáciami), ale je zrejmé, že ak by ste veľmi chceli, tak by sa to mohlo podariť :). V rámci testu zostávame v tej rovine, že je k dispozícii iba natívna navigácia od Garminu. A to vôbec nie je zlé, lebo predídete vymýšľaniu a možným komplikáciám.

Garmin Camper
Garmin Camper 785 MT-D

Výhodou je aj to, že obe zariadenia je možné nabíjať (micro-USB konetor) aj mimo magnetického držiaka, čiže ako klasický tablet a využívať tak rôzne funkcie aj počas prestojov alebo kempovania. V pohode si môžete napr. plánovať nasledujúce trasy, prezerať mapu, body záujmov a pod. Obe zariadenia disponujú aj slotom pre micro-SD kartu s max. kapacitou 16 GB, ktorú je možné využiť na rozšírenie interného úložiska. Nechýba ani bežná konektivita ako Wi-Fi a Bluetooth.

Z ľahkého všeobecného súhrnu prejdime ku konkrétnym zariadeniam

Začnem lacnejším zariadením s označením Garmin Camper 785 MT-D. Tento model pôsobí robustnejšie a odolnejšie + má hrubšie telo (odolné voči prachu), ale vo výsledku je to menšie zariadenie so 7“ dotykovým LCD displejom. Základom zostavy je navigácia a prepracovaný magnetický držiak s prísavkou na okno. Do držiaku sa zapája aj napájací kábel s tradičnou prípojkou na TMC anténu (12V auto zásuvka / micro-USB konektor). Magnetický držiak s prenosovými konektormi je solídne spracovaný a navigáciu drží na svojom mieste skalopevne. Prechádzal som rôznymi nerovnosťami a ani raz nebol s uchytením problém. Rovnako je na tom aj samotná prísavka na okno, drží perfektne.

Garmin Camper
Garmin Camper 785 MT-D

Banalita? Nie, nutnosť! Lebo v kabíne nemá nič lietať, ani keď narazíte na výraznú nerovnosť. Daňou za robustnú konštrukciu, ale aj veľký zobrazovací panel je celková objemnosť zariadenia, ktoré v bežnom aute zaberie značnú časť z predného okna a teda aj výhľadu von z kabíny. V dodávke a väčšom karavane to bude v pohode – pre tieto autá je táto navigácia primárne určená. V osobnom automobile je na čelnom skle znateľná už na prvý pohľad a dosť púta pozornosť (platí pre obe zariadenia).

Tento model nepôsobí tak prémiovo a je o niečo pomalší ako verzia 890 MT-D, ale predsa len má jednu výhodu, ktorou je integrovaná kamera na nahrávanie diania pred vozidlom. Ide o náhradu klasickej auto-kamery, ktorá nahráva dopravnú situáciu pred vozidlom. To je dobre využiteľné v prípade nehody a iných škodových udalostí. Samozrejme, treba myslieť na to, že ak má kamera zaznamenať všetko, tak musí byť zariadenie správne umiestnené.

Garmin Camper
Garmin Camper 785 MT-D

Záznamy sa ukladajú priamo do systému alebo na pamäťovú kartu (tú môžete využívať aj ako interné úložisko), podľa preferencií používateľa. Výstupný obraz z kamery je prijateľný a na tento účel plne dostačujúci. Okrem toho, ako som spomínal vyššie, je možné k tomuto zariadeniu pripojiť aj bezdrôtovú zadnú kameru, čo je super riešenie, či už počas parkovania s väčším obytným autom alebo na kontrolu počas prestojov.

Ak prepojíte túto navigáciu s vašim smartfónom, resp. aplikáciou Garmin Drive / Garmin Smartphone Link, tak môžete priamo v navigácii vidieť prichádzajúce upozornenia a notifikácie, správy o počasí atď. V rámci prepojenia sa zdieľajú aj mobilné dáta z telefónu, čo ešte viac rozširuje možnosti a informovanosť posádky. V rámci Bluetooth pripojenia je samozrejmosťou aj využitie tohto zariadenia ako hands-free súpravy, čo v praxi funguje veľmi dobre. V ponuke je samostatná aplikácia – telefón – kde máte všetko prehľadne sprístupnené, vrátane kontaktov a pod. (ako v bežnom Android smartfóne). Prekvapilo ma, ako to dobre funguje a hlavne to, že sa cez toto zariadenie dá reálne telefonovať, pričom nie je rušená ani jedna strana. Okrem extra hlasného reproduktoru je prítomný aj citlivý mikrofón.  

Zaujímavosťou sú aj funkcie ako napr. história servisu a údržby, kde si môžete zadávať všetky opravy vášho vozidla + aktuálne najazdené kilometre, čo môže byť vo výsledku užitočné a nápomocné. Okrem toho ponúka tento model aj funkciu asistenčných systémov, v rámci čoho vás bude navigácia upozorňovať na rôzne nástrahy na cestách ako napr. železničné priecestia, ostré zákruty, školy, rýchlostné obmedzenia a pod. K tejto funkcii prislúcha aj príjem dopravných TMC správ priamo do zariadenia s doživotným predplatným. Toto ponúkajú obe zariadenia, no model 890 MT-D má k dispozícii ešte viac špecifických upozornení.

V praxi vám obe zariadenia poslúžia ako rozšírený informačný systém vozidla, pričom budete upozornení na každú udalosť, ktorá vás môže na plánovanej trase ovplyvniť. Treba si to však dobre nastaviť, aby to nebolo veľmi rušivé, ale reálne nápomocné. Nastavenia sú podrobné, takže s tým problém nebude. Podrobné technické špecifikácie zariadenia Garmin Camper 785 MT-D nájdete – TU.

Čo ponúka drahší z testovaných modelov – Garmin Camper 890 MT-D?

V prvom rade je dôležité vedieť, že všetko čo som uviedol vyššie má aj tento model (okrem integrovanej záznamovej kamery), takže sa zameriam na dodatkové funkcie. Aj v tomto prípade platí, že ide o veľmi pekne spracované zariadenie s jasným 8“ dotykovým displejom a o niečo rýchlejším systémom – tento model sa mi zdá od začiatku testu rýchlejší v každom smere a procese. Spracovanie je výborné, pričom môžete obe zariadenia používať ako na šírku, tak aj na výšku, čo je značnou výhodou. Držiak je magnetický, perfektne spracovaný a pevný + má integrovaný USB-A port, čiže slúži aj ako nabíjačka ďalšieho externého zariadenia. Napájanie je klasické, z 12V zásuvky v aute a TMC anténa je integrovaná, bez nutnosti mať pod čelným sklom ďalší kábel.

Garmin Camper
Garmin Camper 890 MT-D

Aké má výhody oproti modelu 785 MT-D? Základom je jednoznačne väčší, jasnejší a prehľadnejší displej s viacerými informáciami na jednom mieste + celkom rýchlejší systém. Okrem toho má tento model niektoré navigačné funkcie ešte viac prepracované, resp. ponúka v rovnakej zložke viac možností (napr. v rámci asistenčných systémov a pod.). Čo sa týka špecifickým funkcií pre karavanistov je navyše k dispozícii databáza miest zo služby iOverlander, čo ocenia najmä dobrodružnejšie nastavení cestovatelia, ktorí vyhľadávajú spanie na divoko (mimo kempu) a rôzne zaujímavé miesta. Stále však platí, že označených miest je viac mimo Slovenska, kde je podstatne väčšia základňa cestovateľov. Rovnako tak platí, že špecifická mobilná aplikácia bude mať k dispozícii viac takýchto miest, nakoľko sa do nej ľahšie dopĺňajú aj samotnými cestovateľmi.  

Ďalšou výbornou funkciou je TrackBack. Ak prejdete nejakú špecifickú trasu, ktorú ste si podrobne plánovali a chcete ísť rovnakou trasou aj naspäť, tak ju nemusíte znova pracne plánovať, ale iba kliknite na možnosť TrackBack a navigácia vás zoberie totožnou trasou – vždy funguje v rámci poslednej zaznamenanej trasy. Ešte raz dodám, že základ oboch zariadení je rovnaký, no mne sa počas testu viac zapáčila práca s týmto vybavenejším modelom. Podrobné technické špecifikácie zariadenia Garmin Camper 890 MT-D nájdete – TU.

Garmin Camper
Garmin Camper 890 MT-D

A teraz k samotnej navigácii, resp. k tomu, čo softvér Garmin Camper ponúka.

Najdôležitejšou funkciou týchto zariadení je to, že si môžete presne nastaviť rozmery a hmotnosť vozidla, na základe čoho sa vypočítavajú všetky trasy – to je gro a podstata oboch zariadení! Systém umožňuje pridať rôzne verzie vozidiel (karavan, karavan s prívesom, dodávka, osobné auto a pod.), ktoré si jednoducho pridáte, nakonfigurujete, uložíte a následne sa budete medzi nimi prepínať podľa potreby. To je vhodné aj pre majiteľov viacerých obytných vozidiel s rozdielnymi veľkosťami a pod.

Toto je extra dôležité, nakoľko sa potrebujete vyhnúť nízkym prejazdom pod mostami alebo úzkym lesným cestám, cez ktoré by ste s väčším vozidlom neprešli. Rovnako tak je dôležitá aj hmotnosť vozidla, nakoľko aj obytné vozidlá majú často hmotnosť nad 3.5t, čo znamená isté obmedzenia a zákazy vjazdu do určitých oblastí, ulíc a pod. Ak si zadáte presné rozmery a hmotnosť, tak si môžete byť na 99% istý, že sa vyhnete problémom s prejazdom. Ak presadnete do iného auta, jednoducho si prepnete režim a trasa bude vypočítaná podľa aktuálneho zadania.

Garmin Camper
Garmin Camper 890 MT-D

Druhou špecifickou funkciou je databáza kempov, parkovísk a odstavných plôch s podrobnými informáciami + možnosťou filtrovania lokalít podľa občianskej vybavenosti a pod. Toto vám uľahčí rozhodovanie, či na dané miesto vyraziť alebo hľadať iné. V databáze je dostatok kempov a pod. miest, no nie až toľko, ako ponúkajú špecifické mobilné aplikácie, nakoľko tie sa ľahšie aktualizujú, resp. ich využíva viac používateľov. Na základe tohto faktu nájdete v ponuke prevažne väčšie kempy, ktoré majú dlhšiu históriu. To má svoje výhody i nevýhody, no pomôcť to určite môže. Myslím si, že skúsený karavanista má svoj ciel jasný, pričom potrebuje iba dobrú navigáciu, aby sa vyhol problémom a takéto funkcie majú skôr doplnkový charakter. Naopak, začiatočníkovi to môže pomôcť získať prehľad o kempoch a miestach vhodných na zastavenie, prenocovanie a atď.

„Výpočet trasy pre nákladné a obytné vozidlá znamená, že pôjdete po lepších a širších cestách, ako keby ste mali navigáciu prepnutú na základné osobné vozidlo. Toto som osobne využíval už roky dozadu kedy som si v navigácii zvolil výpočet trasy pre nákladné vozidlá. V praxi to znamenalo vyhýbanie sa úzkym okresným cestám, centrám miest a pod. Samozrejme, ak je dostupná iná trasa alebo nie je cieľ v podobnej lokalite.“

Garmin Camper
Garmin Camper 890 MT-D

Ďalšou dobre využiteľnou funkciou je jednoduché, no podrobné a prehľadné plánovanie trasy, v rámci ktorého si zadáte viacero bodov a navigácia vypočíta tú najlepšiu trasu. Toto zariadenie je predurčené k tomu, aby ste si napr. večer v pohode pri vínku a grile naplánovali trasu napr. na ďalší deň so všetkými zastávkami, ktoré by ste chceli absolvovať. Násldne už iba kliknete na tlačidlo „ísť“ a ďalšie dobrodružstvo môže začať.

Pre niekoho môže byť výhodou aj integrácia bodov záujmu s doplňujúcimi informáciami z databázy TripAdvisor, ACSI, Campercontact, Trailer’s PARK a Foursquare. Ešte dodám, že nechýba ani možnosť vyhľadávania podľa súradníc, križovatiek a rôznych iných bodov záujmu.

Z bežných funkcií nechýba rozšírený asistent jazdných pruhov (odbočíte vždy správne), možnosť zvoliť si systém výpočtu trasy (rýchla, krátka a pod.), nastavenie obmedzení (trajekty, obrat do protismeru a pod.), vyhýbanie sa mýtu s podrobným nastavením aj v rámci krajín, história všetkých jázd a dokonca je tu možnosť sa vyhnúť aj nízko-emisným zónam. Garmin má s navigáciami dlhoročné skúsenosti, čiže sa môžete spoľahnúť na to, že tu nájdete všetko čo budete na cestách v rámci navigácie potrebovať. Dôležité je aj to, že okrem doživotného predplatného dopravných správ sú v cene zariadenia aj doživotné aktualizácie všetkých máp (v rámci EU). Ak chcete iné mapy, stačí ich dokúpiť, prípadne stiahnuť a nainštalovať.

Garmin Camper
Garmin Camper 890 MT-D

„Na Garmin navigáciách sa mi už roky páči modrá stopa/čiara, ktorá na mape zaznamenáva kadiaľ ste išli a kde všade ste boli. Toto je výborná funkcia, nakoľko máte nielen prehľad o tom, kde ste boli, ale keď sa napr. vraciate tou istou trasou, tak nemusíte nič zadávať, len sa držať modrej čiary (treba dávať pozor na obmedzenia ako jednosmerné cesty a pod.). Má to viacero výhod a som rád, že je to stále k dispozícii. Nové zariadenia majú tento záznam trasy natívne vypnutý.“

Aktuálnosť máp je výborná, dokonca až predbieha realitu, nakoľko už v tomto čase sú mapy nastavené tak, že je otvorená takmer kompletná sieť novej diaľnice a rýchlostnej cesty D4/R7. Všeobecne platí a ja to odporúčam, si každú zadanú trasu po výpočte zariadením v rýchlosti prejsť, aby ste vedeli kadiaľ približne pôjdete a ak by nastal problém s navigovaním, aby ste sa vedeli okamžite chytiť dopravných značení a smerových tabúľ. Vždy je dobré vedieť smer jazdy a priebežne ho kontrolovať, lebo technológia je síce výborná, no viete ako hovorí, dôveruj ale preveruj :).

Garmin Camper
Garmin Camper 890 MT-D

Hodnotenie TOUCHIT alebo aký úžitok prinášajú tieto zariadenia pre karavanistov?

Smartfón + aplikácia alebo zariadenie predurčené na navigáciu? To je ťažko povedať, nakoľko každému vyhovuje niečo iné, ale z vlastnej skúsenosti musím povedať, že aj keď som si to na začiatku testu nemyslel, tak som tieto zariadenia reálne využíval aj na bežnú navigáciu z jednoduchého dôvodu – mal som to na čelnom skle, takže som len zadal trasu (prevažnú časť miest budete mať po čase uložených v pamäti, takže o starosť menej) a vyrazil, pričom som nemusel nič so smartfónom riešiť, teda iba v špecifických prípadoch, lebo stále platí, že práca so smartfónom je o niečo rýchlejšia. Ale tieto zariadenia sú o niečom inom – presné parametre obytného vozidla nezadáte do hocijakej navigácie, čo je veľkým benefitom oboch zariadení, ktoré toho ponúknu ešte omnoho viac. Sú to drahšie produkty, ktoré nie sú ideálne pre bežné autá, ale aj ste vášnivým karavanistom, tak takúto navigáciu určite oceníte.

Cena testovaných zariadení: Garmin Camper 890 MT-D: 549,90 eur / Garmin Camper 785 MT-D: 499,99 eur

Zariadenia do testu zapožičala spoločnosť: Garmin Slovensko

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE