Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do projektu Nikon Ambassador pribúda ďalšie zvučné meno. George Karbus, celosvetovo uznávaný fotograf divokej prírody, sa zaraďuje k iným známym tvorcom a Nikon ambasádorom, ktorí svojou umeleckou prácou ovplyvňujú a inšpirujú nielen fotografov po celej planéte, ale tiež širokú verejnosť.

Pre karlovarského rodáka Georga Karbusa, pri ktorom mnoho ľudí vo svete asi netuší, že pochádza práve z Česka, sa v roku 2004 stalo novým domovom západné pobrežie Írska. V mohutných vlnách Atlantiku našiel nielen sám seba, ale aj priateľského divokého delfína, ktorý mu zmenil život. Inšpirovaný delfíním kamarátom sa vydal aj so svojou rodinou na cesty po svetových oceánoch. Stretával sa na nich tvárou v tvár s kosatkami drsnej Arktídy či obrími keporkakmi južného Pacifiku a zachytával ich na fascinujúcich fotografiách. Či už Karbus dokumentuje veľryby, potápačov, surfistov alebo príboj trieštiaci sa o prístavné mólo, jeho láska k prírode i fotografii hraničí až s posadnutosťou a výrazne sa odráža v snímkach.

„Snažím sa zachytiť krásy nášho úžasného sveta a predostrieť všetkým naozajstné poklady života. Dúfam, že môžem ľudí podnietiť, aby žili vo väčšej harmónii s prírodou,“ popisuje svoj vzťah k fotografii George Karbus.

O kvalite Georgovej práce vypovedá nielen veľký záujem médií a fanúšikov na sociálnych sieťach, ale tiež plejáda trofejí z najprestížnejších fotografických súťaží sveta, akými sú Wildlife Photographer of the Year, Nature’s Best Photography, Outdoor Photographer of the Year alebo Red Bull Illume.

Bez povšimnutia ho nenechávajú ani významné spoločnosti – fotografické majstrovstvo Georga Karbusa často využívajú značky ako Nikon, BBC, SanDisk, Red Bull alebo Suunto.

Karbusove diela boli vystavované v galériách v Londýne, Washingtone, Hongkongu či Japonsku a pravidelne publikuje v časopisoch Nature´s Best Photography, BBC Wildlife, BBC Focus, Nikon Pro alebo Outdoor Photography.

Georgovu tvorbu je možné sledovať na jeho instagramovom profile @georgekarbus a tiež na facebooku George Karbus Photography. Obrazovú vizitku pri príležitosti pribudnutia tohto autora k Nikon ambasádorom nájdete na adrese https://youtu.be/HYPA9E1VN4Q.

Projekt Nikon Ambassador si kladie za cieľ oslovovať talentovaných umelcov, ktorí svojimi dielami ovplyvňujú a inšpirujú ďalších fotografov po celom svete. Vrátane Georga Karbusa sa titulom Nikon Ambassador pýšilo už dovedna desať výnimočných českých a slovenských autorov: napríklad aj športový a reklamný fotograf Dan Vojtěch, fotožurnalista Tomáš Halász, fashion fotograf a portrétista Braňo Šimončík alebo fotografujúci prírodovedci Petr Jan Juračka a Tomáš Hulík.

Čím fotografuje George Karbus

Fotoaparáty:
Nikon D850
Nikon Z7

Objektívy:
AF-S Fisheye Nikkor 8–15 mm f/3,5–4,5E ED
AF-S Nikkor 14–24 mm f/2,8G ED
AF-S Nikkor 16–35 mm f/4G ED VR
Nikkor Z 24–70 mm f/4 S
AF-S Nikkor 70–200 mm f/4G ED VR
AF-S Nikkor 50 mm f/1,8G
AF-S Nikkor 300 mm f/2,8G ED VR II
AF-S Teleconverter TC-20E III

Značky: