Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť GFI Software, dodávateľ riešení bezpečnosti v podnikových sieťach, zverejnila výsledky svojho lokálneho prieskumu zameraného na problematiku ochrany podnikovej elektronickej pošty, ktorý urobila v júni medzi slovenskými zákazníkmi a partnermi predaja.

Podľa tohto prieskumu síce 50 % slovenských malých a stredne veľkých spoločností (SMB) najviac trápia spamy a vírusy, ktoré sú v podnikových e-mailoch, ale nezanedbateľné obavy majú tiež z rýchlo rastúceho objemu svojej pošty, náhodného zmazania či zdĺhavého vyhľadávania konkrétnych e-mailov.

Kľúčové zistenia lokálneho prieskumu:

  • Slovenské SMB firmy v oblasti podnikovej elektronickej pošty najčastejšie trápia spamy a vírusy (50 %), rýchlo rastúci objem pošty (41 %), falošné pozitíva (23 %), náhodné zmazanie (18 %) a zdĺhavé vyhľadávanie (14 %).
  • Najintenzívnejšia e-mailová komunikácia býva v pondelok (v 51 % firiem) a v utorok (23 %), menej pošty prichádza v piatok (13 %), v stredu (9 %) a vo štvrtok (4 %).
  • K hlavným nárokom pri nasadení riešení na archiváciu elektronickej pošty je zamedzenie straty dôležitých e-mailov (64 %), vyriešenie úložnej kapacity (24 %), požiadavky na compliance (18 %) a prepojenie s Outlookom (13 %)

„Elektronická pošta je dnes pre fungovanie každej firmy nezastupiteľná – používanie ďalších komunikačných kanálov vo firme, ako napr. výmenných médií a či webového prístupu, je možné dočasne obmedziť, ale zastaviť e-mailovú komunikáciu bez okamžitých následkov na biznis nie je možné,“ povedal Zdeněk Bínek, zodpovedný za predaj riešení GFI Software v Českej republike a na Slovensku. „Preto je potrebná komplexná ochrana elektronickej pošty ako pred útokmi hackerov, ktorí využívajú e-mailové kanály na krádež cenných  podnikových dát, tak pred stratou dôležitých podnikových e-mailov.“

Nedá sa preto spoliehať iba na antivírusovú kontrolu správ ako predtým; na elimináciu všetkých rizík spojených s firemnými e-mailami je dnes nutné uplatniť ucelenú stratégiu. Spoločnosť GFI Software preto vytvorila pre české a slovenské SMB spoločnosti manuál 10 krokov k najlepšej ochrane firemných e-mailov, ktorý sa popri technických prostriedkoch pre komplexnú ochranu elektronickej pošty zmieňuje napr. aj o školeniach, ochrane proti únikom dát a dodržiavaní stanovených bezpečnostných pravidiel.

Značky: