Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Do Top 10 najohrozenejšieho softvéru vlani patrili linuxové operačné systémy, potom Android, Firefox a Acrobat Reader

Spoločnosť GFI Software, dodávateľ riešení bezpečnosti v podnikových sieťach, uviedla, že v roku 2018 došlo k ďalšiemu nárastu softvérových zraniteľností, ako operačných systémov, tak aplikácií. Vlani bolo celkom zaznamenaných 16 555 zraniteľností, čo je o 12,5 % viac, než v roku 2017, keď bolo zaznamenaných 14 714 zraniteľností. Najviac nových zraniteľností bolo zaregistrovaných v operačných systémoch Debian Linux, Google Android a Ubuntu Linux, z aplikácií potom Mozilla Firefox a Adobe Acrobat Reader.

Z informácií postavených na údajoch organizácie The National Vulnerability Database vyplýva, že po prudkom náraste v roku 2017, keď došlo k viac ako zdvojnásobeniu počtu zraniteľností, pokračoval negatívny trend aj v roku 2018. Na celkovom počte zraniteľností sa vlani podieľal predovšetkým nárast počtu zraniteľností linuxových operačných systémov, ktoré zaujali prvých 5 zo 6 najviac ohrozených softvérových produktov. Pozoruhodný nárast zraniteľností tiež zaznamenali firmvéry produktov spoločnosti Qualcomm, ktorá dodáva hardvérové platformy do mobilných zariadení, spotrebnej elektroniky a automobilových riadiacich systémov.

Kľúčové údaje roku 2018:

  • Najohrozenejším desktopovým operačným systémom bol v roku 2018 Debian Linux (950 zraniteľností), Ubuntu Linux (494) a Redhat Enterprise Linux Server (394). Až za nimi skončil najzraniteľnejší operačný systém od Microsoftu (Windows 10) s 255 zraniteľnosťami.
  • V mobilných operačných systémoch najviac zraniteľností zaregistroval Google Android (611), s odstupom potom Apple iOS (125).
  • Medzi webovými prehliadačmi bol najohrozenejší Mozilla Firefox (303 zraniteľností), Microsoft Edge (161) a Google Chrome (160), prehliadač Apple Safari (50) zaznamenal výrazné zníženie oproti minulému roku; medzi ostatnými aplikáciami potom bol najvyššie Adobe Acrobat Reader s 286 zraniteľnosťami.
  • Top 5 výrobcov softvéru s najvyšším celkovým počtom zraniteľností zahŕňa Debian, Google, Microsoft, Oracle a Redhat.

„V roku 2018 pokračoval nepriaznivý trend nárastu zraniteľností s tým, ako sa počítačový softvér postupne dostáva aj do ďalších zariadení pripojených k internetu v súlade s IoT,“ povedal Zdeněk Bínek, zodpovedný za predaj riešení GFI Software v Českej republike a na Slovensku. „Tieto zraniteľnosti následne využívajú útočníci na napadnutie firemných počítačových sietí, ktoré môžu paralyzovať ransomvérom, odcudziť citlivé podnikové dáta či inak poškodiť IT infraštruktúru. Nástroje umožňujúce pravidelné skenovanie zraniteľností a automatizované aktualizácie každého softvéru v sieti by dnes preto mali patriť k bežnej výbave každej organizácie.“

GFI Software ponúka riešenie GFI LanGuard, ktoré poskytuje automatizovanú správu aktualizácií pre Windows, Mac OS a Linux, skenovanie zraniteľností na počítačoch aj mobilných zariadeniach a auditovanie siete a softvéru. Na zvýšenie bezpečnosti umožňuje vytvárať súpis prostriedkov každého zariadenia v sieti vrátane tabletov a inteligentných telefónov, ktoré sa pripájajú k exchange serverom. GFI LanGuard je tiež súčasťou licenčného modelu GFI Unlimited umožňujúceho využívať až 10 produktov GFI Software za cenovo výhodné, jednotné predplatné.

Značky: