Novinka od spoločnosti Ghost Bikes ponúka prepracovaný dizajn, pokročilú techniku a nízku hmotnosť.

Základom novinky je rám vyrobený výhradne z karbónu, ktorý je ľahký a zároveň extra odolný, čo zásadným spôsobom znížilo hmotnosť bicykla. Ghost Path Riot ponúka v strede uložený motor Fazua Ride 60, ktorý je dopovaný z 430 Wh batérie uloženej v ráme. Aj napriek motoru a batérii má v najľahšej konfigurácii hmotnosť iba 17,5 kilogramu!

Ghost Path Riot sa dodáva vo veľkostiach S až XL a stojí na 29-palcových kolesách so 140 mm zdvihom odpruženia zadného kolesa – v rámci všetkých modelov. K dispozícii sú dve varianty geometrie rámu. Prvou je Path Riot LTD, ktorý je ľahší a má 150 mm vidlicu s hlavovým uhlom 64 stupňov a sedlovým uhlom 77 stupňov.

Ghost Path Riot
Ghost Path Riot

Ak hľadáte niečo robustnejšie, tak by vás mohol zaujať model Path Riot Full Party alebo Advanced – oba majú 160 mm vidlicu a teda vďaka vyššej prednej časti aj voľnejší chod. Výsledkom je hlavový uhol 63,5 stupňa a sedlový uhol 76,5 stupňa. Samozrejmosťou sú aj špičkové hydraulické brzdy (Formula Cura), pneumatiky Maxxis a 12-rýchlostný mechanický prevod od spoločnosti Shimano. Stupeň asistencie elektromotora sa dá ovládať priamo na riadidlách potenciometrom alebo tlačidlami na ráme.

Dojazd ešte nie je známy, no v tomto prípade nie je až tak podstatný. Avšak, ak by mal niekto obavy, že 450W motor nebude dostatočne výkonný, tak sú zbytočné. Táto pohonná jednotka si získala pochvalu vďaka ľahkej konštrukcii a prirodzenému pocitu pri šliapaní do pedálov. Výkon je v porovnaní s inými elektrickými bicyklami trošku nižší, avšak motor Fazua Ride 60 ponúka dostatočný ťah (60 Nm) na zvládnutie technických stúpaní a poskytuje veľmi prirodzenú asistenciu pri pedálovaní.

S cieľom osloviť trh s ľahkými e-bicyklami so stredovým pohonom sa výrobcovia horských bicyklov čoraz častejšie obracajú na motor Fazua Ride 60. Prečo? Lebo je malý a ľahký – s hmotnosťou iba 1,96 kg, čo je porovnateľné s 1,85-kilogramovým motorom TQ-HPR50, ktorý sa nachádza v novom modeli Trek Fuel EXe. Toto riešenie nepatrí k tým lacnejším, takže Ghost Path Riot ocenia skôr špičkoví trailoví jazdci, ktorí nechcú obetovať výkon na trati kvôli ťažkému motoru. Cena tohto modelu začína na úrovni 10 000 eur, čo nie je málo, ale určitá skupina jazdcov prednosti tohto modelu určite ocení.

Zdroj: insideevs.com

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE