Tento formát chytá druhý dych.

GIF je skratka pre Graphics Interchange Format a práce na ňom začali ešte v roku 1986. O rok neskôr bol výsledok na svete, avšak GIF dokázal v tej dobe zobrazovať iba statické obrázky.

Dôvod vzniku GIFu vás možnože prekvapí. Spoločnosť Compuserve potrebovala jeden formát, ktorý by fungoval na počítačoch všetkých výrobcov. Apple, Atari aj Commodore či IBM mali totiž v tom čase vlastné technológie na zobrazovanie obrázkov. Steve Wilhite preto dostal za úlohu vytvoriť jednoduchý formát, ktorý by fungoval na všetkých počítačoch a tak vznikol GIF.

Samotný Wilhite si pri návrhu formátu stanovil aj druhý cieľ. Chcel technológiu, ktorá by umožnila rýchlo zobrazovať ostré obrázky pri použití vtedy veľmi pomalého internetového pripojenia. Webový formát JPEG v tom čase ešte neexistoval, tiež sa nachádzal v štádiu vývoja. Avšak už vtedy sa vedelo, že JPEG bude technológia pre fotografov a Compuserve potreboval formát pre rastrovú grafiku, ktorý bude ideálny na zobrazovanie jednoduchých obrázkov, ako sú grafy s aktuálnymi a historickými cenami cenných papier na burze alebo mapa s údajmi o počasí.

Jedno z prvých virálnych GIFiek, ktoré kolovalo internetom

Wilhite dokončil prvú špecifikáciu formátu GIF v máji 1987, Compuserve ho začal využívať o mesiac neskôr. GIF teda existoval dva roky predtým, ako bol vôbec ohlásený World Wide Web projekt a 6 rokov predtým, ako webový prehliadač Mosaic sprístupnil web aj menej technicky zdatným používateľov.

Projekty www a aj Mosaic sa podpísali pod to, že vývojári prehliadača Netscape mohli následne vylepšiť GIF a vytvoriť nový štandard pohyblivých GIF obrázkov. Stalo sa tak v roku 1995. Pohyblivé GIFká si dlhú slávu neužili, nakoľko vývojári začali dávať prednosť technológiám typu Flash a neskôr HTML5. Formát ako taký však neumrel, aj naďalej ho používali používatelia diskusných fór 4chan či Reddit.

GIF však chytil druhý dych a dnes je používaný miliónmi používateľov na najväčších sociálnych sieťach. Tí používajú pohyblivé GIF obrázky na vyjadrenie emócií, reakcií alebo iba na pobavenie, či vyjadrenie názoru aj bez slov. Podľa Nieman Journalism Lab boli zlomovým momentom letné olympijské hry v roku 2012. Práve vtedy výrazne stúplo používanie animovaných GIF obrázkov a v ten istý rok získal názov tohto formátu ocenenie slovo roka podľa Oxford Dictionaries. GIFkám teda prajeme všetko najlepšie a nech nás zabávajú aj naďalej.

GIF oslavuje 30 rokov. Čo k tomu dodať?

Zdroj: Wired

Prečítajte si aj:

Prvá webová stránka oslavuje 25 rokov. Takto vyzerala

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit