Poznáte to všetci z bežnej praxe – kľúče od auta alebo od domu sa vždy nejako skryjú a vy strávite veľa času ich hľadaním. Nájsť auto zaparkované kdesi na otvorenom parkovisku – to môže trvať aj niekoľko minút. Keď vyčkávate na váš kufor na letisku, nemusíte sa teraz tlačiť pri batožinovom páse. Príchod kufra vám oznámi váš smartfón. Vo všetkých týchto prípadoch vie pomôcť G-Tag od firmy Gigaset. (G-tag.jpg)

Je to maličké zariadenie vo vyhotovení prívesku na kľúče. Okrem toho sa dá pohodlne umiestniť do kabelky, na kočík, ruksak alebo do kufra. Aby ste mohli využiť funkciu hľadania, potrebujete smartfón – s operačným systémom Android 4.4.2 alebo iOS 7. K tomu potrebujete bezplatnú aplikáciu od Gigasetu a zrazu máte v ruke niečo ako internet vecí v praxi. (Gigaset_ruksak.jpg – G-Tag ľahko umiestnite napr. aj na ruksak)

Spárovanie lokalizátora a telefónu je jednoduché. Inštalačný program vás vyzve, aby ste položili tento prívesok na displej a spojenie sa nadviaže. Využíva sa Bluetooth 4.0 LE a batéria v lokalizátore vydrží  rok prevádzky. Batéria sa však dá používateľsky vymeniť. Lokalizátor je chránený proti prenikaniu vlhkosti dovnútra.

Zelené plocha v terčíku sa postupne zväčšuje ako sa približujete k objektu

Zelené plocha v terčíku sa postupne zväčšuje ako sa približujete k objektu

Program v smartfóne umožňuje pripojiť viacero lokalizátorov, a teda si môžete strážiť viacero vecí naraz. Jeden lokalizátor však môže byť pripojený súčasne len k jednému telefónu. V programe si ho môžete pomenovať a máte informáciu, či sa chránený objekt nachádza v dosahu alebo nie. Dosah je na voľnom priestranstve okolo 30 metrov, v bežnej domácnosti tak do vedľajšej izby. Ak je objekt v dosahu, veľkosť zelenej plochy informuje, ako blízko ste pri ňom. Keď sú lokalizátor a smartfón vedľa seba, vyplnená je celá plocha terčíka. Pokiaľ ste mimo dosahu, zobrazí sa na mape posledná známa pozícia objektu. Ako sme si vyskúšali, je to celkom presné označenie miesta. Auto takto ľahko  na parkovisku nájdete, hľadanie stratených kľúčov by už bolo náročnejšie. (GTag_KdeJe.png – Zelená plocha v terčíku sa postupne zväčšuje ako sa približujete k objektu)

Celkovo je G-Tag zaujímavé zariadenie, naozaj sa s ním dajú objekty hľadať a nájsť. Vyskúšali sme si to na kľúčoch od auta a naozaj to pomohlo. Priali by sme si však aj to, aby sa v lokalizátore dal spustiť zvukový signál, ktorým by sa hľadanie ešte viac zjednodušilo. Takto síce viete, ako blízko ste pri objekte, ale neviete hneď, ktorým smerom máte ísť, aby ste sa k nemu priblížili. Lokalizátor je k dispozícii v piatich farbách a dajú sa kúpiť aj množstevné balenia.

Cena: 19,90 EUR
Zapožičal: AGEM Computers

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.