Odstránenie popisných štítkov je rozhodne dobrý nápad.

Prečo ich tam ale Google umiestnil? Možno išlo o akúsi edukáciu používateľov, čo jednotlivé ikony znamenajú. Spodný panel, ktorý vám umožňoval prepnúť sa medzi Gmailom a aplikáciou Chat na chatovanie zaberal ale príliš veľa miesta. Zmenu sme si všimli v našej aplikácii, je pravdepodobné, že sa premietla aj do tej vašej.

Tento panel sa dal odstrániť v nastaveniach Gmailu, avšak nie vo všeobecných nastaveniach ale v nastaveniach, ktoré spadajú pod vašu emailovú adresu. Rovnako táto možnosť zostala aj teraz. Kto teda nepoužíva chatovacie služby, nemusí mať tento panel v spodnej časti.

Najnovšie Google prišiel s tým, že jeho veľkosť sa zmenšila. Zúžil sa a to odstránením popisov tlačidiel. Na zobrazenie toho, čo tlačidlo vykonáva, ho stačí dlhšie podržať. Tento postup funguje vo viacerých aplikáciách.

Nejde o výraznú zmenu, no komu v minulosti tento panel prekážal práve kvôli svojej nadštandardnej veľkosti, má možnosť ho teraz vrátiť späť v zmenšenej podobe. Zmena je tiež reakciou na pravidlá používania Material Designu, kedy by ste nemali v aplikáciách používať takýto panel na prepínanie dvoch stavov. Toto ale bola prax a mnohí používatelia mali len Gmail a Chat, pričom minimum podľa štandardizácie Material Designu sú tri aplikácie na prepínanie.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.