Google oznámil, že zlepšil technológiu, ktorá je na pozadí jeho antispamového filtra v službe Gmail. Znamená to, že ak používate email od Googlu a nejaká správa skončí v spame, môže za to práve táto technológia. Či už to vyhodnotí dobre alebo zle. Avšak, aktuálne by už mal spamový filter v Gmaili fungovať lepšie ako kedykoľvek doteraz.

Google prezradil detaily ohľadom zlepšenia antispamového filtra, ktorý patrí medzi kľúčové funkcie každej emailovej služby, na svojom blogu. Prezradil aj niekoľko konkrétnych detailov. Na vyhodnocovanie spamu sa aktuálne využíva tzv. RETVec (Resilient & Efficient Text Vectorizer). Google ho testoval počas uplynulého roka a vyhodnotil, že v porovnaní s predchádzajúcim vektorizátorom textu je efektívnejší o 38 %.

Ak prvýkrát čítate pojem vektorizátor textu, vedzte, že ide o nástroj, ktorý sa používa na identifikáciu obsahu emailu, ktorý odosielatelia niekedy zámerne skrývajú. Je to kvôli tomu, že útočníci sa často snažia obísť spamové filtre takým spôsobom, že manipulujú s písmenami a symbolmi, používajú znaky, ktoré sa javia ako podobné, pridávajú neviditeľné znaky a používajú kľúčové slová.

Nasadenie novej technológie nielenže zlepšilo zachytávanie spamu o 38 %, ale zároveň znížilo mieru falošne pozitívnych nálezov o 19,4 % a hardvérové zaťaženie tzv. Tensor jadier až o 83 %. Samotný Google preto označil RETVec za jedno z najväčších zlepšení zabezpečenia jeho služieb za posledné roky.

RETVecZdroj: Google
RETVec

Vynovený dizajn pre Android tablety

Okrem efektívnejšieho spamového filtra, ktorý by už mal naplno fungovať aj vo vašom Gmaili, sa novinky dočkali aj používatelia tejto služby, resp. jej mobilnej aplikácie, na tabletoch so systémom Android. Google vynovil používateľské rozhranie (zdroj: 9to5google) a presunul panel s rýchlym prístupom Gmail, Chat, Spaces a Meet zo spodného riadka na bočný panel.

Táto zmena dáva zmysel najmä na skladateľných telefónoch, kde ju Google priniesol už pred niekoľkými mesiacmi. Aktuálne sa dostáva do používateľského rozhrania aj na Android tabletoch.

Pôvodný (hore) a vynovený (dole) dizajn aplikácie Gmail pre Android tabletyZdroj: 9to5google
Pôvodný (hore) a vynovený (dole) dizajn aplikácie Gmail pre Android tablety

Zdroj: Google, 9to5google

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit