Uplatnenie nájde pri rôznych činnostiach.

Toto šikovné svietidlo využijete nielen na chalupe alebo kempovaní. Je stvorené na pravidelné používanie všade tam, kde nie elektrický prúd, a ste odkázaní iba na silu prírody. Z nej si Torch 500 dokáže cez solárny panel dobiť vstavaný akumulátor a spoľahlivo osvetliť menšie priestory, alebo poslúžiť ako ručná baterka. V prípade solárneho nabíjania cez zabudovaný solárny panel treba počítať s tým, že akumulátor sa doplna nabije v rozmedzí 23 – 46 hodín. Pokiaľ budete odkázaní iba na slnečné lúče, odporúčame k nabíjaniu použiť prenosný externý solárny panel Nomad 10, ktorý dokáže toto svietidlo nabiť za približne 5 hodín.

GoalZero Torch 500

GoalZero Torch 500

Kvalitné vyhotovenie naznačuje, že sa svietidlo nezľakne ani drsnejšieho zaobchádzania alebo dažďa. Základným stavebným prvkom konštrukcie je hliník, ktorý dopĺňajú plastové koncovky s pogumovaním a praktickými háčikmi na zavesenie. Nechýba dokonca ani odolnosť proti vode a prachu podľa IP67. Premyslená konštrukcia umožní svietidlo položiť a nasmerovať aj na rovnej podložke spôsobom, ktorý zabezpečí najefektívnejší dopad slnečných lúčov.

Solárny planel sa nachádza na dlhšej a širšej strane Torch 500. Protiľahlou zúženou stranou je vedené priestorové svetlo, ktoré je nastaviteľné v troch úrovniach. Rovnako sa dá regulovať bodové svetlo, ktoré sa nachádza v prednej časti svietidla. Presne oproti sú umiestnené pogumované tlačidlá na zapnutie a vypnutie jednotlivých svetiel. Ide o pomerne mäkkú a plochú gumu.

V tomto smere by som ocenil, keby boli tlačidlá buď tvrdšie, alebo menej zapustené. Ovládanie by bolo istejšie. Rovnako by som privítal ich farebné, alebo tvarové odlíšenie. Nie vždy som videl na nápisy na tele, tak som namiesto bodového svetla zapínal priestorové a naopak.

Pri maximálnom jase dokážu svetlá poskytnúť po 300 lúmenov. Bodové svetlo má teplotu 3000 kelvinov, pričom priestorové 3500 kelvinov. V oboch prípadoch tak ide o teplé žlté svetlo. Vzhľadom na svetelný tok ide v prípade Torch 500 o rozumnú voľbu medzi jasom a výdržou, ktorá je až 50 hodín.

Pod gumovou krytkou, medzi tlačidlami zapnutia, sa nachádzajú USB porty A a C. Torch 500 nie je pritom iba svietidlo. Dá sa používať aj ako powerbanka, ktorou si v prípade potreby nabijete smartfón, inteligentné hodinky alebo čelovku.

Celková kapacita vstavaného akumulátora je 5200 mAh, čo je v prípade powerbanky skôr podpriemerná hodnota, ale v teréne aj to pomôže. V každom prípade ide pri GoalZero Torch 500 o šikovného pomocníka, ktorý poslúži všade tam, kde potrebujete svietiť s dostatočným jasom a nemáte prístup k elektrickej sieti.

Technické parametre

Rozmery 224 × 56 × 114 mm

Hmotnosť 363 g

Svetelný tok

  •     Bodové svetlo: 300/150 lm, Teplota svetla 3000 K
  •     Priestorové svetlo: 300/150 lm, Teplota svetla 3500 K
  •     Obe svetlá: 500/250 lm

Doba svietenia

  •     Bodové svetlo: 50 / 7,5 / 3,5 h
  •     Priestorové svetlo: 50/7/3 h

Batéria

  • Kapacita: 18,7 Wh (3,6V / 5 200 mAh)
  • Batéria: Li-ion NMC

Výstupy: USB-A port: 5 V, až 2,1 A (10,5 W max)

Vstupy: USB-C: 5 V, až 1 A (5 W max)

Solárny panel

  •     Výkon: 1,2 W
  •     Typ: monokryštál

Nabíjanie

  • Vstavaný solárny panel: 23 – 46 h
  • Nomad 10: 4 – 6 h
  • USB: 4 h

Súčasť balenia: Torch 500 svietidlo, USB kábel

Cena: 54,90 eur

Zapožičal: Moris design

Prečítajte si aj:

Ledlenser H7R Signature: Odolná čelovka pre náročných (RECENZIA)

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.