Nemecká vláda oznámila plán podrobného vyšetrovania IT velikánov, ako je Google a Facebook. Nepáči sa im, že dáta obyvateľov Európskej únie sú naďalej uschovávané aj mimo územia EÚ a nikto poriadne nevie, čo sa s nimi vlastne robí.

Toto rozhodnutie spôsobí bolenie hláv aj takých veľkých techno-spoločností, ako je Google a Facebook, ktorí si už najímajú na túto kauzu právnikov.

Článok v magazíne Der Speigel uvádza, že komisár Johannes Caspar má už konkrétny plán vyšetrovania a je rozhodnutý ho viesť až do konca. Podľa neho každý, kto sa nechce zapliesť s európskou súdnou mocou, musí uschovávať osobné dáta Európanov na serveroch fyzicky umiestnených na území niektorého štátu Európskej únie.

apple_data_nowat

To však v skutočnosti znamená zriadenie nových logistických centier a dobudovanie dátových centier v Európe, pričom ich prevádzka je drahšia, ako je to napr. v niektorých častiach USA alebo v Ázii. Toto rozhodnutie tiež bude precedensom pre Rusko, keďže údaje o ruských používateľoch tiež nie sú všetky uložené v Rusku.

Zdroj: Ars Technica

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.