K dispozícii bude pre sériu Pixel 9.

Google pred pár dňami predstavil nové smartfóny série Pixel 9, ktoré prvýkrát v histórii prichádzajú oficiálnou cestou aj na Slovensko. Hoci do spustenia ich predaja zostáva ešte niekoľko dní, už teraz, krátko po ich predstavení, sa dozvedáme, že Google spolupracuje na núdzovej SOS funkcii so spoločnosťou Garmin. Tá bude súčasťou telefónov Pixel 9, 9 Pro, 9 Pro XL a 9 Pro Fold, avšak nie príliš pozitívnou správou je, že táto novinka bude spočiatku dostupná iba v USA. To však nemení nič na tom, že Google rozširuje svoje snahy aj k zvyšujúcej sa bezpečnosti používateľov Pixel smartfónov, čiže nie je vylúčené, že táto alebo obdobná SOS funkcia, sa čoskoro dostane do všetkých regiónov a s oveľa väčšou podporou.

Pixel 9 ProZdroj: Google
Pixel 9 Pro

Spoločnosť sa pri vytvorení SOS funkcie spojila so silným partnerom, ktorým je Garmin, čo Googlu umožní nasadiť funkciu, ktorá je čoraz bežnejšou na nových smartfónoch, ale zároveň v budúcnosti môže mať negatívny vplyv na zariadenia, ako napríklad Garmin inReach. Garmin má však veľa možností, pričom jednou z nich je aj kooperácia so spoločnosťou Google, aby tá mohla využiť dlhoročné know-how pri svojich najnovších telefónoch série Pixel 9.

Garmin Response ročne spracuje viac ako 17 000 SOS aktivácií vo viac ako 150 krajinách. Google však podporuje satelitné SOS zatiaľ iba v USA. Garmin okrem toho spolupracuje s globálnou sieťou profesionálov na vyhľadávanie a záchranu, pobrežnými strážami, veľvyslanectvami a ďalšími organizáciami.

Satelitná navigácia v AndroideZdroj: Google
Satelitná navigácia v Androide

Google má aj ďalšieho partnera, Skylo, poskytovateľa služieb Non-Terrestrial Network (NTN), ktorý spolupracuje s rôznymi satelitnými operátormi a ďalšími spoločnosťami na celom svete, aby poskytoval núdzové pripojenie v oblastiach bez mobilného alebo Wi-Fi pripojenia.

Spoločnosť Skylo spolupracovala aj s tímom Google Pixel a Android na vytvorení funkcie “direct-to-device” satelitného pripojenia. Android 15 bude mať natívnu podporu pre satelitné správy, čo by mohlo uľahčiť jednoduchú integráciu aj ďalším výrobcom smartfónov.

Zdroj: Skylo, Garmin

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.