Sú situácie a miesta, kedy nemáte GSM signál na to, aby ste sa mohli dovolať alebo mohli využívať internetové pripojenie. To môže byť problém napr. vtedy, ak ste v teréne a potrebujete nahlásiť nejaký problém, prípadne zostať neustále kontaktovateľní.

Garmin inReach mini 2
Garmin inReach mini 2

Satelitný systém Iridium

Na to existuje zariadenie, ktoré dokáže využívať satelitné pripojenie na sieť Iridium. Táto sieť obsahuje 66 synchronizovaných satelitov v konštelácií na nízkej orbite. Ponúka tak skutočne 100 % pokrytie celej planéty. V dosahu tak budete pri vysokohorskej turistike, na mori alebo niekde na odľahlom mieste.

Ide o model zo série inReach Mini. Je to satelitný komunikátor so 100% pokrytím na celej zemeguli a pritom je doplnené o GPS. inReach Mini 2 dopĺňa ponuku celej série inReach

inReach Mini 2 ako kompaktné zariadenie

inReach Mini 2 ponúka kompaktné vyhotovenie s minimalistickými rozmermi, s vyšším rozlíšením displeja 176 x 176 pix. Výrazne je v tomto prípadne predĺžená výdrž batérie. a ponúka samé o sebe základnú navigáciu. Najlepšia funkcia na tom je funkcia na návrat po prejdenej trase TracBack.

Garmin inReach mini 2
Garmin inReach mini 2

Odolná konštrukcia a ďalšie parametre InReach Mini 2 spĺňajú armádne štandardy MIL-STD-810G . Samozrejmosťou je automatické sledovanie aktivity, máte tak prehľad o tom, kde ste sa pohybovali. Zariadenie sa využíva na základe predplatného. K službe sa treba registrovať a aktivovať si vhodný program. Takto môžete sledovať trasu a tiež komunikovať cez text. K dispozícii máte odosielanie a príjem textových správ aj mimo pokrytia GSM signálu.

S komunikátorom inReach Mini 2 máte tiež vo vrecku kompas, môžete zdieľať svoju polohu a tiež si môžete zobraziť predpoveď počasia. Vyhotovenie je plne odolné, neohrozí ho voda ani pády. Nabíjanie sa realizuje cez USB-C port. Na zadnej strane komunikátora je karabínka, ktorá umožňuje stabilne ho pripevniť napr. na ruksak.

Garmin inReach MINI 2Zdroj: Touchit.sk
Garmin inReach MINI 2

Výdrž na batériu je závislá od toho, koľko je zaznamenaných bodov GPS a tiež od intervalu odosielania pozície. Celkovo vydrží na batériu na niekoľko dní. Problém môže byť časté vypínanie a zapínanie zariadenia

Záchrana v každej situácii

Ďalšou funkciou je SOS núdzové tlačidlo na aktiváciu záchrannej zložky cez systém GEOS. Je to systém globálnej záchrannej služby a funguje v režime 24/7. Kdekoľvek ste, tím GEOS je pripravený okamžite pomôcť a spustí obojstrannú komunikáciu na vyriešenie situácie. Pre pokrytie nákladov spojených s aktiváciou záchrannej zložky je vhodné využiť voliteľné poistenie zodpovedajúce riziku vašej aktivite. SOS tlačidlo je kryté proti tomu, aby ste ho náhodne stlačili.

Garmin inReach MINI 2Zdroj: Touchit.sk
Garmin inReach MINI 2

Ak si InReach spárujete so smartfón cez Bluetooth komunikáciu, budete mať k dispozícii ďalší obsah ako je mapa a počasie.

Je tu aj podpora Garmin Explore App čo je mobilná aplikácia, ktorá umožňuje plánovať trasy a následne ich odoslať do zariadenia so zobrazením prejdených trás na mapách. Tie je možné stiahnuť a využívať aj off-line. Vytvorené trasy a body je možné jednoducho zdieľať aj ďalšími používateľmi.

Garmin inReach MINI 2
Garmin inReach MINI 2

Predplatné na inReach

Existujú tri základné možnosti predplatného: Safety, Recreation a Expedition. Tieto programy sa odlišujú počtom SMS, intervalom trackovania, frekvenciou predpovede počasia a pod. Cena je od 11,95 USD za mesiac pri ročnej zmluve.

Cena: 299,99 eur

Zdroje: Garmin, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.