Vraj príde už tento rok.

O XR platforme, na ktorej pracujú spoločnosti Samsung a Google, sme prvýkrát počuli už začiatkom roka 2023. Najnovšie informácie o nej boli zverejnené aj 10. júla počas predstavenia skladačiek Galaxy Z Fold6 a Galaxy Z Flip6. Tie však na júlovom Galaxy Unpacked sprevádzali inteligentné hodinky Galaxy Watch7 a Galaxy Watch Ultra ako aj slúchadlá Galaxy Buds3 a Galaxy Buds3 Pro

Počas predstavenia hardvérových noviniek sa zástupcovia spoločnosti Samsung sústredili aj na predstavenie nových funkcií, ktoré smerujú do Galaxy AI. Je však potrebné spomenúť, že do vývoja XR platformy sa zapojil aj tretí veľký hráč, ktorým je Qualcomm. TM Roh zo spoločnosti Samsung uviedol, že nová XR platforma „príde tento rok“, ale nie je jasné, či bude iba predstavená, alebo aj uvedená na trh. Počas Unpacked v Paríži vystúpil aj Rick Osterloh z Google, aby potvrdil, že partnerstvo medzi spoločnosťami Samsung, Google a Qualcomm stále trvá

Apple Vision ProZdroj: Apple
Apple Vision Pro

Je pomerne zaujímavé, že okolo XR platformy spoločností Samsung, Google a Qualcomm bolo veľmi dlho ticho. Predpokladá sa však, že po uvedení na trh svoje uplatnenie nájde skôr v profesionálnej sfére, než v zábavnej. Je však isté, že toto zariadenie (okuliare alebo headset) bude chcieť konkurovať Apple Vision Pro.

Patrick Chomet, výkonný viceprezident spoločnosti Samsung hovorí, že umelá inteligencia bude kľúčová aj pri XR platforme. Toto tvrdenie nie je prekvapujúce, keďže umelá inteligencia začína skutočne hýbať svetom a XR platforma chce byť jeho súčasťou. 

Hoci stále nie je známy dátum uvedenia zariadenia/XR platformy, tak je skutočne pozitívne aj to, že rozšírená realita sa čoskoro stane dostupnejšou.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.