Samsung práve predstavil najnovšie skladačky Galaxy Z. Pridal na výkone, vylepšil konštrukciu a telefóny dostávajú ďalšiu porciu umelej inteligencie.

Predstavenie sa konalo v Paríži a okrem skladačiek Galaxy Z Fold6 a Galaxy Z Flip6 sme videli aj nové inteligentné hodinky Galaxy Watch7 a Galaxy Watch Ultra ako aj slúchadlá Galaxy Buds3 a Galaxy Buds3 Pro. V tomto článku sa zameriame práve na skladačky, ostatné produkty predstavíme v samostatných článkoch.

Samsung skočil rovnými nohami do umelej inteligencie na začiatku tohto roka pri uvedení rodiny Galaxy S24. Umelú inteligenciu nazýva Galaxy AI a vyvíja ju spolu s partnermi ako je napr. Google. Skladačky Galaxy Z otvárajú teraz ďalšiu generáciu umelej inteligencie.

Galaxy ZFold6 a Z Flip6
Skladačky Galaxy Z Fold6 a Z Flip6

Galaxy Z Fold6 aj Z Flip6 majú novú konštrukciu pántu, ktorý je teraz odolnejší a displeje k sebe v zloženom stave viac priľahnú. Galaxy AI teraz viac využíva prednosti výkonných skladacích smartfónov, ktoré vznikli na základe niekoľkých rokov vývoja a Samsung má tak so skladačkami najviac skúseností.

Galaxy Z Fold6
Galaxy Z Fold6 s novými objektívmi

Nová generácia skladačiek tak predstavuje doteraz najtenšiu a najľahšiu sériu telefónov rodiny Galaxy Z. Skladačky sú viac optimalizované na mobilitu, v podstate sa blížia k telefónom bez možnosti rozkladania. Symetrický dizajn s rovnými okrajmi je príjemný na držanie a nový pomer strán vonkajšieho displeja pri modeli Z Fold6 prináša prirodzenejšie obdĺžnikové zobrazenie. Telefóny sú teraz odolnejšie a nemusíte mať obavy z poškodenia. Navyše, pri predobjednávke dostanete zadarmo aj poistenie a ak by sa telefónu niečo stalo, platíte len manipulačný poplatok.

Samsung Galaxy Z Fold6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Fold6

Zdokonalené vrstvy na hlavnom displeji pomáhajú vylepšiť funkčnosť jeho ohybu pri zachovaní pevnosti. V zloženom stave sa medzi displeje nedostane žiadny cudzí predmet. Najnovšia séria Z je vybavená vylepšeným hliníkovým rámom Armor Aluminum a sklom Corning Gorilla Glass Victus 2.

Samsung Galaxy Z Fold6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Fold6

Väčšinu používateľov avšak poteší radikálne vylepšený výkon. Obe skladačky Galaxy Z Fold6 aj Z Flip6 sú totiž vybavené výkonným mobilným procesorom Snapdragon 8 Gen 3 Mobile Platform for Galaxy, ktorý prináša výborný výkon v oblasti grafiky aj umelej inteligencie. Tento procesor je špeciálne optimalizovaný práve pre procesy umelej inteligencie a ponúka vylepšenú grafiku spolu s celkovo vyšším výkonom. Pre Z Fold6 Samsung vylepšil chladiaci systém, odparovacia komora je zväčšená 1,6-krát a pre Z Flip6 túto komoru použil po prvýkrát. To všetko pri zmenšení celkových rozmerov telefónov.

Galaxy Z Flip6Zdroj: TOUCHIT
Galaxy Z Flip6

Galaxy Z Fold6 ako kombinácia telefónu a počítača

Galaxy Z Fold6 ťaží z veľkého vnútorného displeja s uhlopriečkou 7,6 palca a zvýšeným jasom 2600 nitov. Na šírku je teraz väčší o 2,7 mm a tým sa stal displej viac pravouhlý. Na výšku je menší o 1,4 mm. Z hľadiska hmotnosti je Z Fold6 o 14 gramov ľahší ako Z Fold5.

Je to vlastne tablet, ktorý môžete použiť na prácu. Navyše pribudli funkcie umelej inteligencie, s ktorými môžete napr. lepšie pracovať s obrázkami. Na veľkom displeji sa to vyplatí. Rovnako skladacia funkcia sa prejaví pri online preklade, kedy sa telefón v rozložení do podoby písmena L premení na prekladací prístroj, kde sa na vonkajšom displeji zobrazí textový preklad hovorenej reči.

Galaxy Z Fold6
Galaxy Z Fold6

Plné využitie umelej inteligencie

Funkcia Poznámkový asistent v aplikácii Samsung Notes ponúka preklad, zhrnutie obsahu a automatické formátovanie, a to pomáha pri archivácii zápisov zo schôdzok. Funkcia Prepis zvláda prepis, preklad a zhrnutie hlasových záznamov priamo v aplikácii Notes, zatiaľ však nie v slovenčine. Texty v PDF súboroch je možné pri otvorení súboru pomocou funkcie PDF overlay translation v aplikácii Notes preložiť a presne prekryť. Funkcia Spisovateľ pri klávesnici Samsung generuje na základe jednoduchých kľúčových slov navrhované texty do e-mailov alebo pre sociálne médiá. Podporuje priamo Gmail alebo Instagram. Automaticky vytvára text, ktorý odráža zvolený štýl komunikácie na základe analýzy vašich predchádzajúcich príspevkov.

Pero S Pen v ochrannom obale tohto telefónu (kupuje sa osobitne) uľahčuje prístup k skratkám pre praktické funkcie pri presúvaní pera nad displejom zariadenia. Inteligentný výber Smart select rozširuje možnosti tohto pera tým, že navrhuje užitočné funkcie, napríklad preklad, pridávanie poznámok alebo novú funkciu AI kreslenie. Funguje to tak, že napr. do fotky pridáte náčrt a ten sa pomocou umelej inteligencie dopočíta do finálnej podoby. Je to neuveriteľne návykové.

Samsung Galaxy Z Fold6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Fold6

Do novej série Z je plne integrovaná najnovšia aplikácia Google Gemini, ktorá vám poskytuje vlastného AI asistenta priamo v telefóne, teda nemusíte mať pripojenie na internet. Jednoduchým prejdením prsta po rohu displeja alebo vyslovením „Hey Google“ môžete vyvolať okno Gemini na pomoc pri písaní, učení alebo plánovaní. Môžete napríklad ľahko zorganizovať cestovný plán vďaka prehľadu informácií o rezervácii leteniek a hotelov v reálnom čase, a potom preskúmať pamiatky a najlepšie trasy, ako sa k nim dostať, pomocou Máp Google. Funguje aj Circle to Search, keď stačí stlačiť tlačidlo Domov a vykonať zakrúžkovanie, zvýraznenie alebo kliknutie na displej a dostanete sa k možnosti vyhľadávania na internete.

Samsung Galaxy Z Fold6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Fold6

Funkcia Simultánny preklad prekladá telefónne hovory v reálnom čase priamo v zariadení a teraz sa rozširuje mimo vlastnej aplikácie Samsung na telefonovanie aj do niektorých obľúbených aplikácií tretích strán.

Funkcia Asistent fotografií pomáha ľahko vytvárať obsah na profesionálnej úrovni. Portrait Studio zase ponúka rôzne štýly portrétov, napríklad kreslený alebo akvarelový. Aj tu je funkcia Okamžité spomalenie, ktorá umožní spomaliť video pomocou vkladania dodatočne vygenerovaných medzisnímok pri zachovaní plynulého prehrávania obrazu.

Galaxy Z Flip6: Skladačka presne do vrecka s podstatne vylepšeným výkonom

Galaxy Z Flip6 má vonkajší 3,4-palcový displej Super AMOLED FlexWindow a umelá inteligencia je dostupná aj priamo z neho. Pri komunikácii môžete na správy rýchlo odpovedať pomocou funkcie Návrhy odpovedí. Tá analyzuje vaše posledné správy, navrhuje vhodné odpovede a umožňuje komunikáciu len jednou rukou. Funkcie vonkajšieho displeja FlexWindow sú vylepšené a cezeň máte prístup aj k oznámeniam aplikácie Samsung Health alebo na výber ďalšej skladby, ktorú chcete počúvať. Cieľom je, aby ste čo najviac funkcií vedeli zrealizovať cez predný displej.

Galaxy Z Flip6
Galaxy Z Flip6

Pomocou funkcie Photo Ambient s podporou AI sa tapeta na prednom displeji môže meniť v reálnom čase podľa dennej doby a počasia. Analýzou tapety je možné tiež ľahko zjednotiť vzhľad ovládacieho rozhrania podľa navrhovaných možností rozvrhnutia obsahu displeja – napríklad presunutie hodín alebo zmeny farby rámčeka.

Galaxy Z Flip6Zdroj: TOUCHIT
Galaxy Z Flip6

Funkcia FlexCam funguje tak, že telefón držíte ako klasickú videokameru. Funkcia Auto Zoom automaticky nájde najlepší výrez pre snímku tým, že rozpozná a priblíži alebo oddiali objekty. Nemusíte tak sami vyberať napríklad optimálnu kompozíciu záberu.

Galaxy Z Flip6Zdroj: TOUCHIT
Galaxy Z Flip6

Samsung aj do Z Flip6 zabudoval nové snímače, teraz je tu 50 Mpx širokouhlý a 12 Mpx ultraširokouhlý objektív. Hlavný 50 Mpx snímač podporuje 2× optický zoom pre fotografie a zároveň ponúka AI zoom pre kvalitnejšie fotografovanie s až 10× zväčšením. Súbor režimov pre nočné fotenie a natáčanie, označovaný ako Nightography, bol rozšírený o HDR video a umožňuje zhotovovať kvalitné videá aj pri slabom osvetlení. Nočný režim je teraz k dispozícii aj pre Instagram Stories.

Galaxy Z Flip6
Galaxy Z Flip6

Podstatné je pritom zabudovanie batérie do Z Flip6 s kapacitou 4000 mAh, čo si žiadalo veľa používateľov.

Ceny, dostupnosť a predobjednávka

Zariadenia Galaxy Z Fold6, Z Flip6 sa už dajú objednať a reálne ich dostanete od 24. júla 2024. Toto sú koncové ceny:

Galaxy Z Fold6 a Galaxy Z Flip6
Galaxy Z Fold6Šedá, ružová, modrá1 TB2359 €
512 GB2119 €
256 GB1999 €
Galaxy Z Flip6Modrá, žltá, šedá, zelená512 GB1319 €
256 GB1199 €

Galaxy Z Fold6 je k dispozícii v sivej, ružovej a modrej farbe, zatiaľ čo Galaxy Z Flip6 je k dispozícii v sivej, žltej, modrej a zelenej variante. Pri online objednaní na stránkach https://www.samsung.com/sk/ môžete získať aj ďalšie exkluzívne farby pre sériu Galaxy Z, napríklad čierny karbon a bielu. Galaxy Z Flip6 môžete získať okrem dvoch spomínaných aj v oranžovej farbe.

Galaxy Z Flip6Zdroj: TOUCHIT
Galaxy Z Flip6

Ako ušetriť?

Počas predobjednávok dostanete na jeden rok zadarmo službu Galaxy Premier Service, ktorá zaisťuje kvalifikovanú starostlivosť o vaše produkty zo strany odborníkov Samsungu v prípade ich náhodného poškodenia. Samsung si tiež pripravil bonus k výkupnej cene zariadenia až 160 eur pri nákupe Galaxy Z Fold6 a až 120 eur pri nákupe Galaxy Z Flip6.

Samsung Galaxy Z Fold6, Galaxy Z Flip6, Galaxy Watch Ultra a Galaxy Buds3Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Fold6, Galaxy Z Flip6, Galaxy Watch Ultra a Galaxy Buds3

Ak máte záujem o odpredaj starého zariadenia dostanete k výkupnej cene starého zariadenia ešte dodatočný Extra bonus až do výšky 120 eur. Tento bonus platí vtedy, ak odovzdáte niektoré z vybraných zariadení a automaticky získate Extra bonus. Vybrané zariadenia predstavujú hlavne telefóny z rodiny Galaxy Z a Galaxy S, ale sú tu aj iPhony. Spolu tak môžete získať navyše k výkupnej cene starého telefónu až 280 eur na bonusoch. Celkovo vás tak tieto novinky stoja podstatne menej ako je pôvodná cena.

Samsung Galaxy Z Flip6Zdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy Z Flip6

Samsung taktiež garantuje bezplatnú výmenu ochrannej fólie, a to až dvakrát v prvom roku a dvakrát v druhom roku od kúpy zariadenia. V predpredaji platí zľava 50 % na ochranné puzdra.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.