Stále pritom čakáme na oficiálne vydanie Androidu 15.

Google pri kódovom označovaní jednotlivých verzií Androidu za roky vytvoril celkom veľký zoznam sladkostí a dezertov, ktoré by mohli pokojne tvoriť hlavnú ponuku nejednej cukrárne. Zdá sa však, že Google chce začať nové verzie Androidu označovať inak. Minimálne to bude platiť pre kľúč, na základe ktorého vyberal názvy sladkostí pre nové verzie Androidu. Hoci spoločnosť už niekoľko rokov verejne nepoužíva názvy dezertov pre verzie Androidu, tak stále ich používa interne. 

Keďže Android 16 má podľa portálu Android Authority kódové označenia Baklava (dezert z lístkového cesta), tak toto označenie vôbec nezapadá do zaužívaného konceptu. Stačí sa pozrieť na Android 14 s označením Upside Down Cake a Android 15 s označením Vanilla Ice Cream, a hneď je jasné, že niečo tu nesedí. Nové kódové označenie pritom iba lepšie vystihuje zmenu v procese vývoja Androidu, ktorá spôsobila, že Google reštartoval označovanie nových verzií Androidu a začal ich opäť označovať písmenami zo začiatku abecedy.

Google už od vydania Androidu 1.5 Cupcake v roku 2009 začal jednotlivé verzie označovať podľa dezertov, ktoré začínali od písmena C a ich označovanie pokračovalo v abecednom poradí. Google už vtedy vynechal písmená A a B, ktoré “mohli patriť” dvom predchádzajúcim verziám 1 a 1.1. Všetko však nasvedčuje tomu, že Google už pri Androide 16 nepoužije zaužívané označovania a ukončí túto tradíciu.

Ak sa však pozrieme na označovanie všetkých verzií Androidu, tak jedna vec tu nesedí. Keďže Android 16 má byť označený ako Baklava, tak kde je verzia na písmeno A, keďže Android 15 má kódové označenie Vanilla Ice Cream? Pravdepodobne je to preto, že Google už vybral označenie Vanilla Ice Cream ako interné kódové meno pre Android 15 skôr a následne ho nechcel meniť kvôli rozbehnutým procesom pri vývoji tejto verzie.

Na druhej strane je tu možno aj prozaickejší dôvod na zmenu označovania budúcich verzií Androidu, keďže na konci abecedy už veľa písmen nezostalo. V každom prípade je zaujímavé vedieť, že Google pri vývoji Androidu pokročil do takej miery, že nové verzie chce začať označovať reštartovaním celej stratégie ich pomenovania, čím zdôrazní ich nové smerovanie. Baklava je okrem toho aj veľmi chutný dezert, tak nechajme sa prekvapiť, čo prinesie Android 16.

Kódové označenia verzií systému Android

Číslo verzieKódové označenie
1.0No codename
1.1Petit Four
1.5Cupcake
1.6Donut
2.0/2.1Éclair
2.2Froyo
2.3Gingerbread
3.0Honeycomb
4.0Ice Cream Sandwich
4.1-4.3Jelly Bean
4.4KitKat
5.0/5.1Lollipop
6.0Marshmallow
7.0/7.1Nougat
8.0/8.1Oreo
9Pie
10Quince Tart
11Red Velvet Cake
12/12LSnow Cone
13Tiramisu
14Upside Down Cake
15Vanilla Ice Cream

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.