Dezinformačná scéna prestáva byť neprehľadná, každý chce mať svoju pravdu.

Google s jeho webom YouTube je ideálna platforma pre obe strany – šíriteľov informácie z jedného či druhého spektra. Ako uviedol server BetaNews, Google chce zakročiť proti dezinformáciám najmä v súvislosti s ochorením Covid-19. Ich obsah bude výraznejšie blokovať a odstraňovať sporné videá.

Čo presne je sporné video sa niekedy posudzuje ťažko. Ak totiž pomiešate fakty s výmyslami, bežný používateľ má tendenciu veriť celému obsahu alebo celému neveriť. Google vo svojom príspevku uvádza, že sme neustále vystavovaní nepravdivým informáciám o očkovaní o ochorení novým typom koronavírusu.

Podľa posledných vyjadrení chce zostriť boj proti obsahu, ktorý môže vyslovene poškodiť vaše zdravie. Aj preto spolupracujú s rôznymi lekármi a medicínskymi zariadeniami. Nie je ľahká úloha vybrať, ktoré informácie sú pravdivé a ktoré nie. Kým jedna skupina si myslí, že veľké spoločnosti, medzi nimi aj Google sú tendenčné prikláňať sa na stranu vlády, ostatní s blokovaním iného, než „všeobecného“ obsahu súhlasia.

Situácia je neprehľadná a veľké spoločnosti majú v prvej línii automatizované nástroje. Takto bola napríklad informácia o oficiálnych stránkach o ochorení Covide-19 umiestňovaná pod každé video s touto témou, teraz môžu rozlišovať informácie vo videu pomocou ďalších analytických nástrojov.

Google ako súkromná spoločnosť má právo rozhodovať o tom, aký obsah chcú na svojej sieti. Je to legitímne a trh si vyberie, akú službu bude v budúcnosti používať. Je na každom z nás akceptovať to či ono riešenie alebo informácie. Aktuálne je však celosvetovo na pretrase iná téma. Tou je princíp výrazného strašenia a neustáleho zastrašovania. Problém, ktorý tu v súvislosti s blokovaním a to nielen na Googli nastáva, je iný. Je o prílišnej radikalizácii.

Kým budete rozprávať o novom type koronavírusu ako najstrašnejšej udalosti, ktorej ľudstvo čelí (čo objektívne nebude pravda), váš obsah je v poriadku. Akonáhle vyslovíte oprávnenú otázku, či je to tak ako sa tam či inde uvádza, ste okamžite nepohodlní. Či už pre spoločnosť alebo automatické rozpoznávacie filtre YouTube. Až v budúcnosti sa uvidí, ktorá cesta bola správna a ktorú sa populácia na našej planéte rozhodla prijať.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.