AI od Googlu je zneužívaná vo falošnom facebookovom príspevku.

Takýchto príspevkov môže byť viac a my sme na naň narazili vo vlastnom zozname výberu správ v tejto sociálnej sieti. Príspevok označený ako Bard AI, je dokonca sponzorovaný. To vytvára falošný obraz o tom, že ide o legitímny príspevok. Čomu sa konkrétne venuje?

Používatelia, ktorí sa orientujú v oblasti umelej inteligencie alebo o nej aspoň zhruba počuli, vedia, že máme k dispozícii nástroj ChatGPT. Google má tiež vlastný nástroj s generatívnou umelou inteligenciou, no zatiaľ nie je dostupný v našej krajine. Obmedzenie AI, ktorú tento vyhľadávací gigant nazval ako Bard AI má zatiaľ limitované pole pôsobnosti a nie všetci používatelia ho môžu vyskúšať. Príspevok, ktorý sa zobrazuje na Facebooku, hovorí o tom, že od 16. júna nie je potrebné žiadna registrácia a je dostupný v 142 jazykoch a funguje vo všetkých krajinách sveta.

Podvod spočíva v tom, že inzercia na Facebooku zobrazuje falošný internetový odkaz na zdanlivo legitímnu službu od Googlu. Podvodníci využili lokalitu Sites, ktorá umožňuje vytvárať vlastné internetové stránky. Tým, že je do tohto falošného odkazu zapojená aj skutočná doména Google, vytvára sa celkový dojem, že ide o bežný príspevok. Navyše, ako sme spomínali, je sponzorovaný.

Na prvý pohľad to naozaj vyzerá, že samotnú AI službu inzeruje Google a snaží sa ju týmto spôsobom dostať do popredia. Výsledkom však je, že sa stanete obeťou podvodu na falošnej stránke, kde zadáte svoje údaje. Sponzorovaný príspevok sa v našom výbere správ zobrazuje už niekoľko dní.

google bard fake facebookZdroj: TOUCHIT

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.

Komentáre sú uzavreté