Android sa stal v roku 2017 bezpečnejším a vďačíme tomu aj službe Play Protect.

Na platforme, ktorá je tak objemná a rôznorodá ako Android, je bezpečnosť mimoriadne dôležitá. Spoločnosť Google neúnavne pracuje na tom, aby Android a Google Play boli čo najbezpečnejšie. V prvom štvrťroku tohto roka vydáva správu o tom, ako ako sa jej v roku 2017 podarilo zlepšiť bezpečnosť Android.

Ochrana Google Play

Veľkým zlepšením v oblasti zabezpečenia na plaforme Android v roku 2017 bolo spustenie aplikácie Google Play Protect, ktorá je systémovým skenovaním aplikácií na každom zariadení so systémom Android, ktorý má službu Google Play. Skenuje sa najmenej raz za deň, čo zahŕňa zhruba 50 miliárd aplikácií a zameriava sa to, čo spoločnosť Google nazýva „potenciálne škodlivé aplikácie„.

Spoločnosť Google hovorí, že spustením skenovania Play Protect našla a odstránila 39 miliónov škodlivých aplikácií. Len pomocou automatického skenovania sa našlo 60% z celkového počtu škodlivého softvéru, čo dáva spoločnosti Google pozitívne vyhliadky do budúcnosti.

Pre identifikáciu škodlivých aplikácií, ktoré boli inštalované a používané ešte predtým, než sa telefón znovu pripojil na internet kvôli skenovaniu, spoločnosť Google spustila službu Play Protect aj v režime offline. Takto si spoločnosť zabezpečila väčšie pokrytie a zvýšila tak bezpečnosť. Skenovaním offline sa odstránilo ďalších 10 miliónov škodlivých aplikácií.

Inštalácia aplikácií mimo služby Google Play otvára zariadenia bezpečnostným rizikám a vzniká tak až deväťkrát vyššia pravdepodobnosť inštalácie škodlivej aplikácie.

Funkcia Play Protect napreduje. Inštalácie škodlivých aplikácií mimo Google Play dramaticky klesli. Je to približne o 60%, odkedy Play Protect prišiel do systému Android. Aj napriek tomu vám vždy odporúčam, aby ste vaše aplikácie inštalovali zo služby Google Play.

Play Protect síce pokrýva veľké množstvo aplikácií a funguje na ľubovoľnom telefóne alebo tablete, ale pre väčšie problémy s bezpečnosťou Google bojuje sám so sebou v udržiavaní zariadení s aktuálnymi bezpečnostnými aktualizáciami systému. Google hovorí, že v roku 2017 získalo bezpečnostnú záplatu o 30% viac zariadení ako v roku 2016. Je to dobrý ukazovateľ, ale stále je vidieť na trhu aj vlajkové zariadenia, ktoré aktualizácie nemajú.

Play Protect je široká sieť, ktorá väčšinu z nás ušetrí od skutočne zlých aplikácií.

Spoločnosť Google informuje o tom, že boli v prípade bezpečnostných rizík vždy uvoľnené bezpečnostné záplaty výrobcom. Je to síce pozitívne, ale iba do momentu pokým ich výrobcovia neodložia na neurčito, aby sa dostali do našich zariadení.

Google však bude aj naďalej spolupracovať na zvyšovaní bezpečnosti aj so svojimi partnermi. Takisto má k dispozícii vlastný program Android Security Rewards, ktorý pomáha nájsť a opraviť čo najviac zraniteľných miest.

Ak sa chcete dozvedieť o výročnej správe od Google viac, môžete si prečítať celú správu tu. Vyzerá to tak, že Google pre bezpečnosť našich zariadení robí toho pomerne veľa. Ako vy vnímate bezpečnosť svojich zariadení? Dostávate pravidelné aktualizácie?

zdroj: androidcentral

Prečítajte si aj:

Experience Conference 2018 – Ako sa robia inovácie v Google, IDEO či Airbnb

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.