O prácu by malo prísť až 12 000 zamestnancov.

Najnovšie správy z prostredia spoločnosti Google nevyzerajú príliš optimisticky. Portál PhoneArena zverejnil správu o blížiacom sa veľkom prepúšťaní, ktorého iniciátorom je materská spoločnosť Googlu. Spoločnosť Alphabet by mala s okamžitou platnosťou prepustiť približne 12 000 zamestnancov, ktorí v spoločnosti Google pracujú na rôznych pozíciách v množstve divízií pop celom svete. Hoci toto číslo je veľmi vysoké, z pohľadu spoločnosti Google ide “iba” o 6 % zo všetkých pracovníkov. Google celosvetovo zamestnáva približne 200 000 ľudí.

K situácii sa vyjadril aj CEO spoločnosti Google Sundar Pichai, ktorého situácia mrzí a na seba preberá plnú zodpovednosť za rozhodnutia, ktoré ovplyvnia životy množstva zamestnancov. Pri technologických gigantoch nie je však vylúčené, že po takto veľkom prepúšťaní sa na trhu objavia výzvy, ktoré opäť otvoria nové pracovné príležitosti. Na druhej strane je dôležité, aby Google včas reagoval na globálne hospodárske výkyvy, ktoré sa už začínajú naplno prejavovať. Vtedy už nie je inej cesty, ktorá by nesmerovala k hromadnému prepúšťaniu.

Sundar Pichai, CEO spoločnosti Google
Sundar Pichai, CEO spoločnosti Google

Aj Google si však musí poriadne premyslieť, koho prepustí, keďže boj o kvalitných zamestnancov z viacerých oblastí vývoja alebo manažmentu, prebieha neustále. Svoje o tom vedia predovšetkým spoločnosti Google, Microsoft alebo Meta, ktoré sa snažia do svojich radov nalákať iba tých najlepších.

Zdroj informuje, že zamestnanci v USA už boli o znižovaní stavov informovaní, avšak v ďalších častiach sveta bude tento proces kvôli odlišnej legislatíve trvať o niečo dlhšie. Toto masívne prepúšťanie prichádza v období spomalenia ekonomiky, hospodárskej neistoty a hroziacej recesie v USA, na čo sa očividne nepripravuje iba Google.

Dokonca aj spoločnosť Microsoft by mala v najbližšom dňoch prepustiť až 10 000 zamestnancov. Tieto zásadné informácie poskytol generálny riaditeľ Satya Nadella na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. 

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.