Keď hovoríme o mobilnej virtuálnej realite, Google Cardboard predstavuje jej základ.

Ide o názov platformy, ktorú budeme v tomto článku viackrát spomínať. Zároveň ide aj o názov kartónových okuliarov. Tie si môžete objednať doslova za pár centov a doma si ich zložíte. Prípadne si objednáte už hotové okuliare. Cena je nízka a tomu zodpovedá aj používateľský zážitok.

Kartónové okuliare majú plastové šošovky a ich koncept spočíva v tom, že zariadenie držíte v ruke a rozhliadate sa. V základnom balení nie sú dostupné žiadne popruhy a nenastavíte si ani rozstup šošoviek. Pri skladaní si takisto dajte pozor na to, aby ste okuliare správne zložili – tie naše v redakcii sú labilné a počas nepoužívania sa mierne rozpadávajú.

Okuliare Google Cardboard ponúkajú obmedzený zážitok z VR. Na AliExpresse však nájdete vymeniteľné sklené šošovky aj doplnkové popruhy, aby ste si mohli okuliare nasadiť na hlavu. Príslušenstvo sme netestovali, ale môže zlepšiť zážitok z používania.

Okuliare majú jedno magnetické tlačidlo. Mobilná aplikácia, ako aj ďalší obsah, sú dostupné pre zariadenia so systémom Android a iOS. Okuliare môžete používať v kombinácii s až 5,5-palcovými telefónmi. V niektorých prípadoch fungujú aj 6-palcové.

Hodnotenie:

+ Cena, dostupnosť
– Obmedzený zážitok, plastové šošovky

Cena: 0,50 až 4 €

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit