Epic sa na stratégiu spoločnosti ohradil a tvrdí, že je v ich neprospech.

Vieme, že otvorenosť platformy Android umožňuje používateľom inštalovať aplikácie aj z obchodov tretích strán. Nie je preto potrebné pre tento účel používať výhradne Obchod Play. Medzi najznámejšie obchody patrí napríklad Samsung Store, Amazon alebo APK mirror.

Avšak aj napriek tejto otvorenosti sa väčšina Android telefónov dodáva len s nainštalovaným Obchodom Play. Teraz sa však podľa protimonopolnej sťažnosti, ktorú Epic podal proti Googlu, zistilo, že Google v skutočnosti platil výrobcom telefónov za to, aby do svojich zariadení neinštalovali obchody tretích strán.

Google v programe Premier Device od roku 2019 poskytoval výrobcom telefónov väčšiu časť svojich príjmov z vyhľadávania pokiaľ súhlasili s tým, že nebudú do svojich smartfónov inštalovať obchody s aplikáciami tretích strán.

Tento nárast príjmov sa zvýšil z 8 % na 12 % a spoločnostiam, ako sú LG a Motorola, Google ponúkol 3 až 6 % z toho, čo zákazníci minuli v Obchode Play. Na tento účel spoločnosti ako LG a Motorola označili až 98 % svojich zariadení ako „Premier„, zatiaľ čo iné spoločnosti, tak spravili v prípade 70 % svojich zariadení.

Zdroj: Phandroid

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.