Režim inkognito v prehliadači Google Chrome bude informovať o jeho fungovaní lepšie, dôvodom je nedávny spor.

Prehliadač Google Chrome patrí medzi špičku na trhu vo svojej oblasti. Používa sa v rámci viacerých platforiem, či už teda ide o smartfóny, tablety či počítače alebo iné zariadenia. Jeho výhodou je aj možnosť synchronizácie práce medzi zariadeniami, vďaka čomu môžu používatelia pracovať v jednotnom profile aj vo viacerých zariadeniach. Medzi jeho ďalšie skvelé funkcie však patrí aj režim inkognito, ktorý mnohí obľubujú, ale vlastne ani nevedia, ako pracuje.

Práve toto je problém, s ktorým sa Google spája už nejaký ten čas. Viaceré dozorné orgány riešia, že Google neinformuje o tom, ako režim inkognito funguje, čím môžu byť používatelia v mylnej domnienke, že ich pohyb na internete je plne anonymný. Teraz však Google Chrome prináša nové upozornenie, ktoré vás o jeho funkciách bude informovať.

Režim inkognito v Google Chrome opäť mení svoj popis

Pri aktivácii režimu inkognito v rámci prehliadača Google Chrome sa stretnete s jeho popisom. Pozrieť sa pritom môžete na informácie napríklad o tom, že ostatní ľudia, ktorí používajú toto zariadenie, nebudú vidieť vašu aktivitu, no záložky či stiahnuté súbory sa uložia. Chrome pritom nebude ukladať vašu históriu, súbory cookies alebo informácie vložené do formulárov. Aj napriek tomu však vaša aktivita nebude úplne anonymná, čo si mnohí ani len neuvedomujú.

Popis režimu inkognito sa v priebehu posledných mesiacov menil už niekoľkokrát. V roku 2020 bola spoločnosť Google v spore práve ohľadom režimu inkognito, čo výustilo do vysokej pokuty vo výške 5 miliárd amerických dolárov. Najnovšie sa tak popis anonymného prehliadania opäť mení, aby sa Google nestretol s podobnými problémami.

Starý popis režimu inkognito (vľavo) vs. nový popis (vpravo)Zdroj: androidpolice.com
Starý popis režimu inkognito (vľavo) vs. nový popis (vpravo)

Vľavo môžete vidieť, že popis režimu inkognito v prehliadači Google Chrome bol doteraz o niečo chudobnejší. Ide o popis, ktorý sa nachádza v aktuálnej verzii prehliadača, pričom pravá snímka obrazovky je z Chrome Canary. Popis tohto známeho režimu sa teda má zmeniť a vyzerať o niečo inak.

Novou informáciou v rámci úvodného okna je však informácia o tom, že anonymné prehliadanie nezmení to, ako zbierajú dáta webové stránky a tiež služby, ktoré využívajú. Výnimkou pritom nie je ani Google.

Aj keď si mnohí toto upozornenie pri vstupe do anonymného prehliadania ani len nepozrú, Google sa ide chrániť voči ďalším sporom. Režim inkognito tak bude transparentnejší a tiež bude informovať o tom, ako funguje.

Zdroj: androidpolice.com, andro4all.com, androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.