Prehliadač najnovšie zobrazí využitie pamäte jednotlivých kariet.

Chrome je najrozšírenejším prehliadačom, pričom Google ho neustále vylepšuje, aby jeho používateľom ponúkal všetky potrebné funkcie. Prehliadač už tento rok dostal pre stolné počítače vynikajúcu funkciu, ktorou je “šetrič pamäte”, avšak odteraz dokáže zobraziť aj využitie pamäte kartami, ktoré máte otvorené.

Hoci tento náhľad bol v prostredí prehliadača Chrome k dispozícii, tak prístup k nemu bude odteraz oveľa rýchlejší a pohodlnejší. Využitie pamäte zistíte, keď umiestnite kurzor myši na kartu. Pokiaľ však kurzorom myši v prehliadači nabehnete na kartu, tak okrem využitia pamäte zobrazí aj miniatúru stránky, jej názov a doménu.

Takto jednoducho dokážete zistiť, ktoré stránky najviac zaťažujú systém počítača. V prípade potreby ich dokážete okamžite zatvoriť, pričom už nebude potrebné sa preklikávať viacerými položkami v nastaveniach prehliadača. 

Google Chrome zobrazí využitie pamäte každej kartyZdroj: 9to5google
Google Chrome zobrazí využitie pamäte každej karty

Pokiaľ by vám však bolo smutno za starým náhľadom využitia pamäte, tak ho stále nájdete v ponuke Nastavenia vpravo hore (tri bodky) – Ďalšie nástroje – Správca úloh. Je však potrebné poznamenať, že v pôvodnej tabuľke sa údaje dynamicky menia, pričom po nábehu kurzorom myši na kartu sa tieto údaje nemenia a sú aj odlišné, než v tabuľke. Tá zobrazuje približne polovičné hodnoty.

Okrem tejto novinky, ktorá je súčasťou verzie 119.0.6045.124, prehliadač Chrome ponúka aj spomínané funkcie šetrenia pamäte a energie. Keď je možnosť šetrenia pamäte zapnutá, Chrome bude uvoľňovať pamäť z neaktívnych kariet. Aktívne karty a ďalšie aplikácie tak získajú viac zdrojov počítača a Chrome zostane stále rýchly. Pri šetrení energie je batéria šetrená tak, že prehliadač obmedzí aktivitu na pozadí a vizuálne efekty.

Obidve funkcie nájdete taktiež v Nastaveniach – Výkonnosť –  Pamäť/Napájanie. Okrem nich, v tejto ponuke nájdete aj možnosť prednačítavania stránok, čo zabezpečí rýchlejšie vyhľadávanie.

Všetky spomenuté funkcie by mali byť v týchto dňoch dostupné pre väčšinu používateľov.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.