Ide o režimy šetrenia pamäte a energie.

Dve šetriace funkcie sa v prehliadači Google Chrome prvýkrát objavili v decembri minulého roka. V tom čase ich bolo možné aktivovať iba pomocou príznakov, avšak teraz sa tieto funkcie začali dostávať k širokej verejnosti ako súčasť novej aktualizácie prehliadača. Dostupné sú v počítačoch so systémom Windows, Linux, Macoch, Chromebookoch a ďalších. Funkcie šetrenia energie a pamäte sú v prehliadači predvolene zapnuté, pričom ich vypnutie/zapnutie je možné vykonať v nastaveniach prehliadača v sekcii Výkonnosť. 

Pokiaľ je šetrič pamäte zapnutý, tak Chrome bude automaticky uvoľňovať pamäť z neaktívnych kariet. Prehliadač v tomto režime využíva až o 30 % menej pamäte. Aktívne karty a ďalšie aplikácie vďaka nemu získajú viac zdrojov počítača a Chrome zostane rýchly. Neaktívne karty sa automaticky znova aktivujú, keď na ne prejdete. V nastaveniach tohto šetriča je možné udeliť vybraným stránkam výnimku, vďaka ktorej zostanú vždy aktívne. Toto povolenie udeľte vtedy, keď čakanie na obnovenie neaktívnej (a častou používanej) stránky sa vám zdá príliš dlhé.

Google Chrome režimy šetreniaZdroj: TOUCHIT
Google Chrome režimy šetrenia

Šetrič energie šetrí batériu tým, že obmedzí aktivitu na pozadí a vizuálne efekty. Po zapnutí tohto režimu si môžete všimnúť zmeny napríklad vo výkone hier a videa. Používateľ je o zapnutí režimu šetrenia energie informovaný ikonou, ktorej súčasťou je možnosť rýchleho vypnutia. Režim šetrenia energie prehliadača Chrome je možné používať v dvoch automatických režimoch: Zapnúť len vtedy, keď je batéria nabitá na 20 % alebo menej alebo Zapnúť, keď je počítač odpojený (od siete).

Dobrou správou je, že tieto dve šetriace funkcie sa začínajú dostávať k čoraz väčšiemu množstvu používateľov aj na Slovensku. Pokiaľ ich nemáte v prehliadači Chrome ešte dostupné, tak Chrome aktualizujte na verziu 110

Google Chrome aktuálna verziaZdroj: TOUCHIT
Google Chrome aktuálna verzia

Zdroj: 9to5Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.