Do sekcie Timelapse boli pridané údaje z rokov 2021 a 2022.

Google Earth je veľmi užitočná aplikácie pre mobilné zariadenia a počítače. Mnoho používateľov na ňu pravdepodobne zabúda, avšak existujú aj takí, ktorí o nej nevedia vôbec. Earth svojím spôsobom dopĺňa Mapy Google o pokročilé zobrazenie terénu, čiže pokiaľ sa chystáte napríklad do hôr, tak si viete pozrieť 3D model okolia. Presne týmto spôsobom môžete doslova zistiť, aký budete mať na vybranom mieste výhľad.

Súčasťou Google Earth je však aj jedna veľmi zaujímavá sekcia s názvom Timelaps in Google Earth, ktorá v časovej slučke zobrazuje zmeny na našej planéte, ktoré sa udiali od roku 1984. Google do tejto sekcie aktuálne doplnil obrovské množstvo nových údajov z rokov 2021 a 2022.

Timelaps v Google EarthZdroj: Google
Timelaps v Google Earth

Google pre Timelaps počas niekoľkých desaťročí zhromažďoval údaje prostredníctvom satelitného, leteckého a pozemného mapovania, aby mohol sledovať vývoj civilizácie a zmeny krajiny v konkrétnych regiónoch sveta. Do jednej z takýchto funkcií Google Earth práve pribudli ďalšie dva roky najnovších údajov. 

Hoci niektoré zmeny v našom okolí sa zdajú byť až priveľmi agresívne, „pohľad zhora“ dokáže toho prezradiť oveľa viac. Keďže donedávna boli k dispozícii len údaje do roku 2020, Google ich teraz aktualizoval o ďalšie dva roky, čím časozberné slučky budú prehrávané takmer do dnešných dní. Väčšina satelitných údajov použitých pre Timelapse je získaná z NASA, programu Landsat Geologického úradu USA a satelitov Sentinel Európskej vesmírnej agentúry ESA. 

Vysoké Tatry v Google EarthZdroj: Google
Vysoké Tatry v Google Earth

Pokým ľudí žijúcich na Slovensku bude pravdepodobne najviac zaujímať odlesňovanie, tak pokojne cez Google Earth zájdite aj za hranice a pozrite sa napríklad do egyptskej púšte, kde sa vytvorili zavlažovacie systémy, do kalifornského národného lesa Lassen, kde zúrili lesné požiare, alebo zavítajte do amazonského dažďového pralesa v Peru. Rovno odtiaľ preleťte cez polovicu zemegule a pozrite si napríklad štíty Vysokých Tatier v 3D.

Timelapse teda prezradí, ako sa naša Zem zmenila za uplynulých takmer 40 rokov. Google dokonca vytvoril knižnicu s viac ako 800 časozbernými zábermi z viac ako 300 miest na celom svete. 

Zdroj: AndroidPolice

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.