Nový systém od Googlu by mal bežať na všetkých zariadeniach.

Každý systém od Googlu má s ostatnými spoločnú jednu vec. Je totiž na linuxovom jadre – Chrome OS, Android, Chromecasts.

Jadro Linuxu nie je vhodné pre všetky zariadenia. Na počítačoch, ale aj tabletoch, ho doteraz výrobcovia dobre upravili a existuje viacero distribúcií. Do palubných počítačov automobilov alebo napríklad GPS jednotiek nie je kernel Linuxu vhodný. Google preto vyvíja systém, ktorý by limity Linuxového kernelu odstránil.

Fuchsia = Pink + Purple

Samotný systém beží na jadre Magenta, ktoré je založené na rozšírenom jadre Little Kernel. Toto jadro je použité aj v komerčných systémoch od konkurencie. Používajú ho FreeRTOS alebo ThreadX.

Magenta je navrhnutá tak, aby bežala nielen na špecifických zariadeniach, ale aj stolných počítačoch. Rozširuje svoju kompatibilitu a ako systém správy bezpečnosti bude používať obdobné pravidlá ako pri Androide 6.

Systém Fuchsia bude podporovať 32/64-bitové procesory na architektúre ARM ako aj 64-bitové desktopové CPU.

Onedlho by mal byť systém dostupný aj pre Raspberry Pi 3 a pri dostatočne odborných znalostiach sa bude dať systém rozbehnúť ako virtuálny stroj. Fungovať bude aj pre Internet vecí.

Zdroj: Android Police

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.