Veľmi dobre sa zabavíte priamo v internetovom prehliadači.

Či už potrebujete prokrastinovať alebo si len oddýchnuť, hry na webe bez potreby inštalácia sú na to vhodné. Ide o krátke hry, ktoré si zahráte aj na pomalšom dátovom pripojení a nie sú systémovo náročné. O grafickej karte nemôže byť ani reč, nakoľko sú graficky jednoduché. Ide o klasiku ako napríklad Pac-man alebo piškvorky. Ovládajú sa klávesnicou alebo myšou a netreba sa nikam registrovať, nič vypĺňať, iba si ich načíta a zahrať.

Spôsobov, ako si zahrať je niekoľko a teraz nemáme na mysli on-line hry, ktoré síce hráte zadarmo, no potrebujete načítať desiatky megabajtov dát. Základom je zahrať si v rámci pauzy a rozdiel medzi načítaním hry a bežnou stránkou by ste nemali postrehnúť. Potrebujete len Google. Zadajte do prehliadača www.google.sk a do riadka s adresou napíšte had google.

google doodle hryZdroj: Google
google doodle hry

Hier na internete sú tisíce, stačí zadať slovo solitaire do akéhokoľvek vyhľadávača a zobrazia sa vám výsledky so stránkami, kde si zahráte. Naším cieľom je ukázať vám čo najjednoduchší spôsob, ako si zahrať. Tiež ale počítajte s tým, že hry nebudú tak prepracované, graficky ani možnosťami, ako napríklad pri klasických hrách. Spomenúť môžeme Microsoft Solitaire Collection. Je súčasťou Windows a zadarmo sa dá stiahnuť z Microsoft Store.

google doodle hryZdroj: Google
google doodle hry

Google Doodle

Jednou z možností je využiť priamo hry od Googlu, ktoré sú vytvorené pri rôznych špeciálnych príležitostiach. Sú zaradené do sekcie Google Doodle a patria medzi ne napríklad olympijské hry z roku 2012, ktoré obsahujú rôzne športy ako beh, plávanie alebo basketbal.

Doodles poznáme aj ako kresby a sú to charakteristické obrázky ku dňu nejakého výročia a prehliadač ich zobrazuje na svojej hlavnej stránke. Kým zväčša ide o nejaký obrázok alebo animáciu s odkazom na ďalšie vysvetlenie, o čo konkrétne v danom oslavnom obrázku ide, tak tak v tejto sekcii sú aj hry.

Nájdete tu napríklad hry pri príležitosti športov ako kriket, prípadne plávanie alebo skladanie Rubikovej kocky. Zaujímavou hrou je aj Quick, draw!, čo je staršia hra a mnohí ste sa s ňou už možno stretli. Vašou úlohou je nakresliť obrázok podľa zadania, napríklad vtáka alebo panvicu na vyprážanie, prípadne dáždnik. Je jasné, že vaša kresba nebude dokonalá, avšak strojové učenie sa bude snažiť uhádnuť, čo ste nakreslili. Na to máte časový limit 20 sekúnd a je na vašej šikovnosti, či sa vám takéto niečo podarí a či algoritmus uhádne vašu kresbu. Nie vždy ide o jednoduchú úlohu.

Dostali sme napríklad za úlohu nakresliť niečo na tému migrácia zvierat. V tomto sme úspešní neboli. Popravde ani oceán sa nám nepodarilo nakresliť a algoritmus začal hádať vodu, plaváreň, bazén až sme nakoniec skončili pri Veľkom čínskom múre. Aspoň toto si algoritmus z obrázka vyčítal.

Dajte si ich do nového okna

Hry sa dajú zapnúť priamo z tejto stránky a je to asi najjednoduchší spôsob, ako si ich zahrať. Môžete ale vyskúšať samostatný odkaz pre konkrétnu hru a načítať si ju tak napríklad na celej obrazovke. Takéto niečo môžete urobiť napríklad s kartovou hrou Solitaire.

Naopak hru Pacman si zahráte priamo na stránke vyhľadávača. Zobrazí sa v miniatúrnom okienku, čo môže byť pre displej s veľkým rozlíšením. Hru si môžete zobraziť aj v zrkadlovom Googli na tejto adrese elgoog.im/pacman/. Dajte si okno na celú obrazovku a hra bude väčšia.

google doodle hryZdroj: Google
google doodle hry

Nie je to prepracovaná 3D hra ako je možné vidieť na iných alternatívach, ale svoj účel splní. Fanúšikovia filmov a seriálov môžu vyskúšať napríklad hru Doctor Who. Keď už sme spomínali 3D hry, Dino hru s off-line internetom, ktorú poznáte si tiež môžete vyskúšať v 3D režime na tejto stránke.

Zdroj: Google, vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.