Nemala by chýbať v žiadnom smartfóne.

Google Lens je užitočný nástroj, ktorý toho dokáže skutočne veľa. Aj preto by nemal chýbať v žiadnom smartfóne alebo tablete. Prechádza neustálym vývojom a je dostupný pre systémy Android a iOS. Google neustále pracuje aj na spôsoboch, ktoré zdokonaľujú výsledky vyhľadávania, čiže tie sú čoraz presnejšie a komplexnejšie. 

Je pritom možné, že túto aplikáciu vo svojom smartfóne máte už nainštalovanú, ale doteraz ste ju ani raz nepoužili. V tomto článku vám ukážeme, na čo sa dá tento nástroj použiť, aby ste ušetrili svoj čas a zvýšili produktivitu.

Po otvorení Google Lens je aplikácia okamžite pripravená na fotografovanie. Okrem toho je možné vybrať aj obrázky z galérie, ktoré tento nástroj vie “prečítať”, a tak poskytnúť relevantné výsledky. 

V ponuke aplikácie sa v spodnej časti obrazovky nachádza hlavná ponuka, z ktorej môžete vybrať niekoľko možností – zľava doprava sa nachádza Preklad, Text. Hľadať (predvolená funkcia), Domáce úlohy, Nákupy, Miesta a Jedlo. Z uvedených možností sú najužitočnejšie napríklad Text, Preklad, Hľadať a Miesta.

Pokiaľ však na internete hľadáte niečo, čo neviete príliš dobre opísať slovami, tak k správnemu výsledku sa nemusíte ani dopracovať. Práve k tomuto účelu veľmi dobre poslúži vyhľadávanie pomocou fotoaparátu alebo obrázku. Pomocou Google Lens tak veľmi jednoducho nájdete to, čo hľadáte aj bez slovného vyjadrenia.

Kopírovanie a prekladanie textu

Máte poruke obrázok s textom, ktorému nerozumiete? Žiadny problém. Stačí, keď na obrázok namierite fotoaparát a aplikácia Google Lens sa postará o všetko ostatné. Tá okamžite dokáže rozpoznať text, ktorý po stlačení tlačidla „Preklad“ ho preloží do jedného z viac ako 100 jazykov. Tu to však nekončí. Ak skopírujte odseky, sériové čísla a ďalší obsah z obrázka, tak potom ho dokážete prilepiť kdekoľvek vo svojom telefóne alebo počítači s prehliadačom Chrome.

Vynikajúca pomoc pre školákov

Neviete si rady s nejakou úlohou? Google Lens dokáže pomôcť aj s obsahom, ktorému nerozumiete. Pomocou aplikácie dokážete na internete rýchlo nájsť vysvetlenie, videá a výsledky predmetu, s ktorým práve zápasíte.

Google Lens je užitočnou pomôckou aj počas bežného dňa alebo výletu s rodinou. Pokiaľ počas prechádzky nájdete napríklad nejakého chrobáka, zvieratko alebo rastlinu, už ich názov nemusíte zdĺhavo hľadať na internete. Postačí ich iba odfotografovať a aplikácia vám poskytne užitočné informácie, ktoré v tom momente chcete vedieť. 

Google LensZdroj: Neowin
Logo Google Lens

Google Lens je dostupná pre všetky smartfóny, pričom funkcia je integrovaná aj do iných aplikácií (fotoaparát, galéria, prehliadač) veľkého množstva výrobcov smartfónov. Skutočnú hodnotu aplikácie Google Lens však dokážete oceniť až pri jej aktívnom používaní. Odkaz na stiahnutie aplikácie pre Android uvádzame nižšie. Ak chcete vyhľadávať v reálnom čase aj pomocou svojho iPhonu, je potrebné použiť aplikáciu Google, ktorú stiahnete z odkazu nižšie. V systéme iOS je Google Lens súčasťou aplikácie Google.

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.