Kto by nepoznal Google a ako by by sme dnes bez neho žili? Tak presne na túto tému sme sa vyjadrovali pre RTVS v relácii Svet 24.

Spoločnosť dnes známa pod názvom Google bola naozaj založená 4. septembra 1998, teda pred 25 rokmi. Stáli za ňou dvaja študenti, neskôr doktorandi zo Stanfordskej univerzity – Larry Page a Sergey Brin, ktorí v rámci postgraduálneho štúdia zaviedli nový spôsob vyhľadávania informácií. Základným kritériom hodnotenia kvality článkov bolo, koľko externých odkazov ukazuje na daný článok. To bola výrazná zmena voči tomu, čo používali predchádzajúce vyhľadávače ako napr. Altavista.com. Mimochodom, tento vyhľadávač dodnes existuje, konkurentom voči vyhľadávaniu Google Search je však Microsoft Bing. Altavista.com ako kritérium vyhľadávania používala skôr počet výskytu hľadaného slova v článku.

Začiatky Google boli tak výrazne spojené s Kaliforniou, až neskôr sa z tejto firmy stal globálny kolos, ktorý má dnes dátové centrá po celom svete. Spoločnosť vstúpila na burzu prostredníctvom tzv. prvotnej verejnej ponuky akcií (IPO) v roku 2004 a zo zakladateľov to urobilo miliardárov. V roku 2015 bola spoločnosť Google reorganizovaná a dnes patrí pod kolos Alphabet Inc. Google je najväčšou dcérskou spoločnosťou spoločnosti Alphabet a za generálneho riaditeľa Google bol v októbri 2015 vymenovaný Sundar Pichai. Pôvodní zakladatelia pôsobia v rámci holdingu Alphabet. Dôležitým menom pri vývoji Google je Eric Schmidt, ktorý priniesol v začiatkoch rozvoja Google skutočného obchodného ducha (zatiaľ čo pôvodní zakladatelia sú skôr vedátori). Schmidt pôsobil predtým ako generálny riaditeľ firmy Novell, ktorá stála za rozvojom prepojenia počítačov.

Vtedajší CEO Google Eric Schmidt (vľavo) a pôvodní zakladatelia  Sergey Brin (v strede) a Larry Page (vľavo) v roku 2008Zdroj: https://en.wikipedia.org/
Vtedajší CEO Google Eric Schmidt (vľavo) a pôvodní zakladatelia Sergey Brin (v strede) a Larry Page (vpravo) v roku 2008

Alphabet dnes okrem vyhľadávania Google ponúka množstvo produktov a služieb, z ktorých mnohé majú dominantné postavenie na trhu. Tieto produkty sa zaoberajú širokou škálou prípadov použitia vrátane e-mailu (Gmail), navigácie (Waze a Google Mapy), cloud computingu (Cloud), prehliadania webu (Chrome), zdieľania videa (YouTube), produktivity (Workspace), operačných systémov (Android), cloudového úložiska (Drive), jazykového prekladu (Translate), ukladania fotografií (Photos) či videohovorov (Meet). Firma pôsobí v oblasti inteligentnej domácnosti (Nest), ale aj smartfónov (Pixel), nositeľných technológií (Pixel Watch a Fitbit), streamovania hudby (YouTube Music), videa na požiadanie (YouTube TV), umelej inteligencie (Google Assistant) a ďalších. Medzi ukončené produkty Google patria napr. hry (Stadia), okuliare Glass, sociálna sieť Google+, Hangouts a pod.

Medzi ďalšie podniky spoločnosti Google mimo internetových služieb a spotrebnej elektroniky patria kvantové výpočty (Sycamore), samojazdiace autá (Waymo, predtým projekt Google Self-Driving Car), inteligentné mestá (Sidewalk Labs) a modely transformátorov (Google Brain).

Je zrejmé, že Google je jedna z najhodnotnejších IT firiem na svete a pokračovať bude ďalej.

Zdroje: vlastné, Google, Wikipédia

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.