Pri ceste na CES v Las Vegas sme navštívili aj Silicon Valley, teda kremíkové údolie. Mali sme jednoduchý plán na 4 hodiny, ktoré sme mali k dispozícii: Apple, Google a Facebook.

Začali sme novým sídlom Apple v meste Cupertino. Appple vybudoval pre návštevníkov samostatnú budovu a veľmi to chválime. Sú tu toalety, Wi-Fi zadarmo, rovnako parkovanie, kaviareň, maketa celého Apple Parku a tiež možnosť (obmedzeného) výhľadu na samotnú centrálnu budovu v podobe vermírnej lode. Veľmi sa nám páčila možnosť vybrať a kúpiť si tričko s motívom Apple, ktoré nikde inde nekúpite. Keď sme si skúšali tričká, začala sa o nás viac zaujímať Apple ochranka, detaily uvidíte v našom videu.

Pokračovali sme sme niekoľko kilometrov po diaľnici US 101 na sever k sídlu Google. Tu, na Mountain View síce žiadne veľké návštevnícke centrum nemajú, ale zato sa prechádzate medzi zamestnancami Google, ktorí s obľubou chodia obedovať alebo olovrantovať von. Aj tu majú obchod s tričkami a produktami, ale je to o poznanie slabšie ako v Apple.

V Google je inak príjemne, nemôžete ale fotiť veľkým fotoaparátom alebo natáčať kamerou. S mobilom však paradoxne môžete robiť, čo sa vám zapáči. Evidentne Google považuje smartfón za bezpečnejší nástroj ako sú profesionálne fotoaparáty a kamery. Na návštevu tohto komplexu si vyhraďte tak pol hodinku.

Najlepšie fotky potom vznikajú v parku, kde sú rôzne symboly operačného systému Android. Tu môžete používať akúkoľvek techniku.

Ešte krátka zastávka pri garáži, kde Hewlett a Packard založili celé kremíkové údolie priamo v meste Palo Alto.

Ďalšia krátka zastávka v Intel múzeu v Santa Clara a môžeme pokračovať k ďalšiemu velikánovi.

No, Facebook v Menlo Park má síce obrovskú plochu, ale na návštevníkov nie sú pripravení takmer vôbec, Majú tu jednu stenu, pri ktorej sa môžete odfotiť a to je tak všetko. Žiadna káva, občerstvenie, spomienkové predmety, jednoducho nič. Viac v našom videu.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.