Zmeny počasia sú čoraz dramatickejšie a Google Mapy na to reagujú.

Jedným z takýchto javov sú aj záplavy a Google teraz rozširuje svoju predpoveď prostredníctvom funkcie Flood Hub až do 80 krajín. Poskytne predpoveď 7 dní pred povodňami, čo poskytne náležitú výstrahu pre 460 miliónov ľudí. Na blogu Google sa uvádza, že povodne každoročne postihnú viac ako 250 miliónov ľudí celosvetovo a spôsobia škody až do výšky 10 miliárd dolárov.

O predpovedanie sa bude starať umelá inteligencia. Nejde o novinku, ale o rozšírenie počtu krajín na uvedený počet 80. Pridané boli územia v Afrike, Ázijsko-tichomorskom regióne, Európe, Južnej a Strednej Amerike. Flood Hub poskytne predpovede v miestach s najväčšou populáciou ľudí. Funkciu môžu využívať vlády aj humanitárne organizácie, prípadne jednotlivci, ktorí budú včas informovaní a môžu podniknúť patričné kroky. V minulosti bola táto predpoveď len dostupná len 48 hodín vopred.

Hub bude využívať verejne dostupné zdroje, ako napríklad predpoveď počasia alebo satelitné snímky. Technológia bude kombinovať dva modely – hydrologický, ktorý predpovedá množstvo vody v rieke a inundačný model, ktorý predpovedá, aké oblasti budú zasiahnuté a aká by mala byť hĺbka vody.

Predpovedanie povodní je tu už od roku 2018, kedy Google spustil tieto upozornenia pre Indiu a následne rozšíril aj na Bangladéš. Tieto oblasti sú totiž z pohľadu rizikovosti povodní kritické. Na mapách môžete nájsť aj informácie o lesných požiaroch a zemetrasení. Takisto je v mapách informácia o kvalite ovzdušia. Dostupnosť funkcie sa líši od aktuálnych podmienok aj od dostupnosti v jednotlivých krajinách.

Zdroj: Google Blog

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.