Blížime sa k dátumu prvého čistenia.

Kontrola neaktívnych účtov je bezpečnostná politika Googlu, tiež aj istá forma čistenia. Používatelia, ktorí svoj Google účet nepoužívajú, oň prídu. Nemusí to nutne znamenať používanie Gmailu, stačí, aby ste sa prihlásili do aplikácie Mapy alebo využívali napríklad Kalendár. Postačí aj smartfón s prihláseným účtom od Googlu.

Termín 1. decembra 2023 značí prvé čistenie. Znamená to koniec upozorňovania, že raz také niečo nastane a Google pristúpi k akcii. Magazín The Independent hovorí o odstraňovaní miliónov účtov. Môžeme sa len dohadovať o tom, aké typy účtov to budú, no predpokladáme, že mnohé z nich nebudú nikomu chýbať. Je však čoraz ťažšie vytvoriť si účet u tohto poskytovateľa. To by značilo, že nemusí ísť vo väčšine o podvodné účty alebo jednorazové vytvorené robotmi.

Tie mohli byť využité na rozosielanie podvodných emailov a viac neboli použité. Dva roky je dlhá doba a prípadov, keď príde používateľ o svoje legitímne konto, bude minimum, ak nejaké. Nesmeli by ste si totiž pozrieť ani video na YouTube pod svojím Google prihlásením. Z nášho pohľadu sú podmienky nastavené tak, aby sa vám zmazanie účtu nedopatrením prihodiť nemohlo. Naše skúsenosti hovoria jasne. Google je taký previazaný v našich životoch, že viac práce dá sa mu vyhnúť ako ho používať.

Opustené účty sú podľa viceprezidentky spoločnosti, Ruth Kricheliovej, zraniteľné voči kompromitácii alebo napríklad krádeži identity. Tento typ účtov nemusí mať ani dvojfaktorovú autentifikáciu a môžu byť následne zneužité na posielanie spamu. Google však používateľov pravidelne informuje o potrebe pridať dodatočné autorizačné prvky alebo o možnosti nastaviť si kontrolu neaktívnych účtov. Upozornenia dostávate, aj keď máte kontrolu aktívnu. Používatelia mohli v posledných mesiacoch zaznamenať informačnú správu o tom, že majú tieto nastavenia stále aktívne.

V rámci výnimiek je tu jedna zaujímavosť. Účty, ktoré publikovali video obsah na YouTube, budú z odstraňovania vyňaté. To odpovedá nášmu predpokladu o tom, že sa dbá na to, aby boli odstránené len falošné účty. Nie každý však zároveň publikuje na YouTube, no ako vidno, musíte sa naozaj snažiť, aby vám Google účet zmazal alebo ho skutočne nepoužívať.

Zdroj: The Independent

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.