Väčšiny používateľov sa táto zmena netýka, patríte medzi nich?

Google za ostatné roky dokázal z nevýrazného systému pre automobily spraviť modernú alternatívu k ich zabudovaným multimediálnym systémom. Android Auto poskytuje vynikajúci spôsob, ako vylepšiť infotainment nielen nových, ale aj starších vozidiel, a pridať nové funkcie. Zároveň zabezpečuje plynulý prechod medzi smartfónom a systémom vozidla bez výraznej straty používateľského komfortu. Vďaka pribúdajúcim funkciám ponúka aj nové možnosti, ktoré sa vo väčšine prípadov štandardne vo vozidlách ani nenachádzajú. Tieto zmeny, ktoré sú od Android Auto očakávané, však majú dopad aj na minimálne systémové požiadavky smartfónov, ktoré sa spájajú s jednotkami v automobiloch.

Google s dôrazom na moderné funkcie vydal novú sadu požiadaviek na spustenie systému Android Auto, ktoré doterajšie minimálne systémové požiadavky posúvajú o úroveň vyššie na Android 9.0. To znamená, že ak budete chcieť v blízkej budúcnosti používať svoj smartfón s Android Auto, tak bude musieť na ňom bežať systém Android 9.0 alebo novší.

Zdroj: Google

Vo všeobecnosti je možné konštatovať, že Android Auto nemá vysoké systémové požiadavky na hlavné zariadenie. Stačí kompatibilný infotainment, kvalitný USB kábel a nie príliš starý smartfón. V tomto prípade to však znamená, že ak by ste poslúchli Google a dodržali iba základné systémové požiadavky, tak váš smartfón by s najväčšou pravdepodobnosťou už aj tak patril do starého železa, keďže jeho “dátum výroby” by bol niekedy v roku 2019. 

V roku 2022 Google v prípade Android Auto podporoval každý smartfón so systémom Android 6.0 alebo vyšším, ale v júli 2022 zvýšil minimálne požiadavky na Android 8.0 (Oreo). Teraz sa tieto požiadavky opäť menia. V lete tohto roka boli na stránke podpory pre Android Auto zmenené požiadavky na používanie smartfónov s Android Auto na Android 9.0 alebo vyšší. Táto zmena je však dôležitá aj z pohľadu samostatnej aplikácie Android Auto, ktorá už nie je potrebná, pretože Android Auto je v smartfónoch od verzie Android 9.0 systémovou aplikáciou.

Ak chcete Android Auto plnohodnotne používať, tak musíte dodržať tieto podmienky: 

  • Telefón s Androidom 9.0 (Pie) alebo vyšším s aktívnym dátovým plánom
  • Kompatibilné auto 
  • Kvalitný USB kábel

Upozornenie na záver

Všetky vyššie spomenuté systémové požiadavky na používanie smartfónov s Android Auto platia pre káblové pripojenie. Ak však chcete používať svoj smartfón s Android Auto bezdrôtovo, tak by ste v ňom mali mať nainštalovaný minimálne Android 11 alebo Android 10.0, a to iba pri pri niektorých modeloch Google Pixel a Samsung Galaxy.

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.