Zmeny sa prejavia aj na ostatných zaradeniach.

Takzvané webové aplikácie predstavujú čoraz obľúbenejšiu alternatívu k tradičným mobilným aplikáciám. Ich základom je responzívna webová stránka, ktorá môže byť obohatená o pokročilé funkcie, ako sú notifikácie, kontextová ponuka pri dlhom stlačení či webové skratky.

Webové aplikácie majú označenie PWA a čoskoro sa s nimi budeme stretávať častejšie. Google a Microsoft totiž oznámili spoluprácu s cieľom zlepšiť ich kvalitu a urýchliť ich vývoj. Z technického hľadiska to znamená, že nástroje Microsoft PWABuilder a Google Bubblewrap ponúknu pokročilé funkcie webových aplikácií a pohodlnejší export vo formáte .apk súboru, ktorý je následne možné vypublikovať v Obchode Play.

Z kvalitnejších PWA aplikácií budú profitovať aj ich používatelia na ostatných zariadeniach a platformách. Faktom je, že v redakcii preferujeme tradičné aplikácie, avšak aj dobre navrhnutá webová aplikácia môže priniesť pridanú hodnotu v porovnaní s bežnou webovou stránkou.

Webová PWA aplikácia

Ikona PWA aplikácie na domovskej obrazovke telefónu. Webová aplikácia ponúka notifikácie aj funkcie, ako je kontextová ponuka po dlhšom podržaní ikony

Zdroj: 9to5google

Prečítajte si aj:

V Huawei AppGallery sa objavila prvá slovenská rýchla aplikácia: Jej tvorcom je Generali

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit