Požiadavky sa majú týkať hardvéru aj softvéru.

Jednou z diskutovaných tém ohľadom skladacích zariadení je ich životnosť. Zatiaľ čo u klasických telefónov nie sú takmer žiadne pohyblivé prvky, pri „skladačkách“ sú kĺbový mechanizmus a záhyb displeja každodenne namáhanými súčiastkami.

Hoci sa o ich životnosti hlavne pri prvých skladacích telefónoch dosť pochybovalo, po niekoľkých generáciách a viac ako piatich rokoch intenzívnejšej sériovej produkcie týchto telefónov sa nezdá, že by šlo o zásadný problém, na ktorý by sa sťažovalo väčšie množstvo používateľov. Navyše, niektorí výrobcovia dávajú na tieto citlivé súčiastky extra záruku, aby potenciálnych zákazníkov upokojili, že im v tomto smere pri kúpe skladacieho smartfónu nič nehrozí.

Zdá sa, že Google chce napriek tomu od výrobcov požadovať splnenie určitých minimálnych štandardov, ktoré by museli pri dizajne a plánovanej životnosti dodržať. Ako na Patreone informoval „leaker“ Mishaal Rahman, pôjde napríklad o výdrž minimálne 200 000 otvorení a zavretí telefónu. Informáciu prebral portál AndroidAuthority.com.

To je dôležité aj pre to, že realita sa môže dosť líšiť od toho, čo deklarujú výrobcovia. Napríklad Motorola Razr 40 by mala vydržať až 400 000 otvorení a zavretí, ale pri reálnom teste to bolo iba 126 266. Nie je to málo, ale na druhej strane zásadne menej ako deklaroval výrobca.

Okrem toho si vraj pánt podľa požiadaviek Googlu bude musieť zachovať po 200 000 zavretiach aspoň 80 percent tuhosti. V prípade reálneho testu v tomto ohľade trochu sklamal Samsung Galaxy Z FIip5, ktorý po 223 000 zloženiach prakticky stratil schopnosť držať uhol v polootvorenom stave.

A napokon, podľa ďalších informácií by spoločnosť Google mohla od výrobcov vyžadovať, aby pre budúce skladacie zariadenia ponúkali aspoň dve hlavné aktualizácie operačného systému a aspoň tri roky bezpečnostných záplat. Táto požiadavka nie je až taká zásadná, keďže napríklad Samsung a Oppo už ponúkajú až päť rokov bezpečnostných záplat.

Spoločnosť Google sa k týmto neoficiálnym informáciám zatiaľ nevyjadrila.

Zdroj: Patreon.com, AndroidAuthority.com

Prečítajte si tiež:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.