Na prvý pohľad sa zdá, že sa na skladacom telefóne s ohybným displejom Samsung Galaxy Z Fold5 sa nič podstatné nezmenilo. Ale nie je to pravda.

Doplnené 28. marca 2024: Pre smartfón Galaxy Z Fold5 sú už dostupné aj funkcie umelej inteligencie Galaxy AI, ktoré prišli na trh s telefónmi série Galaxy S24. Galaxy AI funkcie sú súčasťou aktualizácie na One UI 6.1, ktorá je už k dispozícii na stiahnutie. Ďalšie detaily sa dozviete v tomto článku.

Na telefóne Galaxy Z Flip5 je vidieť zmenu ihneď, je to veľký 3,4 palcový displej. Na Galaxy Z Fold5 sa toho na prvý pohľad veľa nezmenilo. Tento telefón sme používali ako hlavný celý týždeň a už vieme, že zmeny tu sú a sú celkom užitočné.

Telefón je stále odolný voči vode, displeje sú chránené pomocou sklad Corning Gorilla Glass Victus 2. Rám telefónu je vyrobený z brúseného hliníka.

Galaxy Z Fold5Zdroj: Touchit.sk
Galaxy Z Fold5

Lepší vnútorný displej

Jednoznačne je tu lepší vnútorný displej s uhlopriečkou 7,6 palca. Má oveľa vyšší maximálny jas 1750 nitov a to znamená príjemné čítanie napr. knihy či sledovanie webovej stránky aj počas slnečného dňa.

Zdroj: Touchit.sk

Hlavné viditeľné vylepšenie je v pánte

Z nášho pohľadu je tu celkom nový pánt, ktorý umožňuje, aby telefón v zatvorenom stave bol displejmi celkom pri sebe. Nazýva sa to Zero Gap a je to jednoznačne lepšie riešenie ako je na Z Fold4. V prípade novinky sa do vnútra nedostane prach ani iné nečistoty, ktoré by mohli poškriabať displej. Z Fold5 je aj  niečo ľahší ako Fold4, konkrétne má o 10 gramov menej a je to 253 gramu. V najväčšej hrúbke má novinka 13,4 mm, zatiaľ čo Z Fold4 má v najhrubšej časti 15,8 mm. Pánt je aj na otváranie iný, je viac presnejší a lepšie drží nastavené polohy.

Galaxy Z Fold5Zdroj: Touchit.sk
Nulová medzera v prípade Galaxy Z Fold5

Solídny základ

Procesorovým základom je Snapdragon 8 Gen2 for Galaxy a to znamená podporu 5G, ale aj poriadne vysoký výkon. Pokojne sa tak na novom Galaxy Z Fold5 zahráte aj náročné hry. Prívlastok For Galaxy znamená presné prispôsobenie pre Galaxy zariadenia a tento procesor má aj o niečo vyšší výkon aj je štandardný. Zároveň je to procesor, ktorý je efektívnejší k využívaniu batérie.

Lepšia výdrž na batériu

V mojej praxi po 3 hodinách intenzívneho používania sociálnych sietí, sledovania videa a webových stránok zostala kapacita batérie na Z Fold5 na hodnote 82 %. V prípade predchádzajúceho Z Fold4 bol pri podobnom scenári pokles kapacity batérie na hodnotu okolo 75 %. V celkovom hodnotení to počas dňa môže urobiť pre Galaxy Z Fold5 navyše jednu hodinu práce na batériu. Mimochodom kapacita batérie je stále 4400 mAh a je v dvoch moduloch.

Galaxy Z Fold5Zdroj: Touchit.sk
Galaxy Z Fold5

Z hľadiska nabíjania je to len 25 W drôtové nabíjanie a 15 W bezdrôtové nabíjanie s nabíjačkou Samsung.

Fotografovanie

A prichádzame ku kamere. Tu sa nezdajú nejaké veľké zmeny, použité sú 5 kamery a majú rovnaké parametre ako to bolo v prípade Z Fold4. Podstatné je však to, že zachytený obraz teraz spracováva spomenutý procesor Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy a vo výsledku takto nájdete vo fotografiách viac detailov.

Zdroj: Touchit.sk

Zlepšenie sa týka fotografovanie každou z piatich kamier. Vylepšenie vo fotografiách je nielen v detailoch, ale aj v dynamickom rozsahu fotiek a presnosti farieb. Hlavné zlepšenie som dosiahol pri selfie kamere, ktorá je na vonkajšom displeji. Tu je viditeľné pozitívum hlavne na detailoch. Viac sme dostali aj v prípade selfie kamery umiestnenej na vnútornom displeji, o ktorej Samsung tvrdí, že je neviditeľná, ale pod správnym uhlom ju vidíte. Táto kamera sa vám hodí napr. pri realizácií videomítingov. Výhoda skladacieho telefónu je v tom, že takto veľmi jednoducho vybavíte to, aby váš telefón stál na stole a nepotrebujete na to nejaký statív.

Galaxy Z Fold5Zdroj: Touchit.sk
Galaxy Z Fold5

Natáčanie videa odporúčam v rozlíšení 4K pri 60 fps. Najvyššie možné rozlíšenie je aktuálne 8K pri 30 fps, ale zatiaľ to príliš nemá význam a takto zachytené videá zaberajú príliš veľa miesta v telefóne.

Celkovo je možné konštatovať, že napriek tomu, že hardvér kamier sa prakticky nezmenil, sú výsledky pri fotení a tvorbe videa lepšie ako to bolo v minulosti. Áno, ak chcete tie najlepšie foto a video výsledky, je tu telefón Samsung Galaxy S23. Toto je z hľadiska fotografických výsledkov v prípade Samsungu stále tá pravá vlajková loď.

Šikovný obal pre S Pen

Veľkou výhodou je pero S Pen. Pomocou neho sa dajú na vnútornom displeji písať poznámky a toto pero je teraz oveľa tenšie a rovnako tenký je aj obal preň. Pero prináša slobodu pri rýchlom písaní poznámok.

Softvérové vylepšenia

Základom telefónu je operačný systém Android 13 a najnovšia používateľská nadstavba One UI 5.1.1. Z hľadiska softvérového vylepšenia je výhodou, že teraz môžete mať vo vynovenej spodnej lište až 4 naposledy otvorené aplikácie a tak sa k nim môžem veľmi rýchlo vrátiť. Z Fold5 je kráľom multitaskingu. Je možné naraz otvoriť na vnútornom displeji 3 aplikácie a tomu ešte 4-tú aplikáciu v podobe Pop up okna. Veľmi jednoducho sa dajú informácie medzi oknami prenášať.

Samozrejme, že tieto softvérové vylepšenia sa pravdepodobne aktualizáciou dostanú aj do Z Fold4. Nezabudnime ani na moju obľúbenú funkciu, čo je DeX – buď ako nadštandardné spojenie s Windows notebookom alebo po spojení s externým displejom využitie Z FoId5 ako keby šlo o počítač.

Flexibilita

Na Galaxy Z Fold5 je výhodou práve flexibilita. Vybrať si môžete, ktorou kamerou chcete realizovať záber a to najlepšie je, že záber na seba samého so zadnou kamerou A pritom sa na vonkajšom displeji vidíte, čo je na realizáciu vlogov kľúčové.

Na vonkajšom displeji si môžete zobraziť aj ovládacie prvky. Ďalšia flexibilita je v tom, že Z Fold5 môžete dobre použiť pri fotografovaní a natáčaní videa, ak ho máte otvorený do tvaru písmena L a takto položený na stole.

Galaxy Z Fold5Zdroj: Touchit.sk
Galaxy Z Fold5

Je to naozaj univerzálne zariadenie?

Ak to celé zhrnieme, Z Fold5 je celkom pekný upgrade z telefónu Z Fold4. Len to na prvý pohľad nie je až tak vidieť. A pripomeňme, že teraz existuje aj pamäťová verzia 1 TB, čo je riešenie pre niekoho, kto sa predsa len rozhodne pre 8K videá a kopu fotografií v RAW formáte.

V porovnaní s klasickým telefónom ako je napr. Galaxy S23 je predný displej na Z Fold5 pomerne úzky. Tento telefón má totiž pomer strán 23:9 a to znamená, že je úzky a vysoký. Veľa vecí sa však na Galaxy Z Fold5 dá vybaviť práve z predného displeja bez toho, aby ste museli tento telefón otvoriť. Pokojne až 80 % vecí urobíte z predného displeja a ten užší predný displej asi budete v praxi cítiť. Len pripomeniem, že existujú čínske skladačky, ktoré majú pomer strán v zloženom stave rovnaký ako je to pri bežnom telefóne a teda použitie predného displeja potom nie je kompromisom.

Galaxy Z Fold5Zdroj: Touchit.sk
Galaxy Z Fold5

Otázka tiež je, či Android tablet s uhlopriečkou 7,6 palca skutočne nahradí váš tradičný notebook. Myslím si, že celkom nie. Je to skôr o tom, že veľa náročnejších vecí ako je napr. strih videa urobíte aj v teréne na tomto telefóne/tablete, resp. ich dokončíte ich potom na počítači.

Ak sa ale pozrieme na to, čo dokážu skladacie telefóny, je v súčasnosti Galaxy Z Fold5 najlepším skladacím telefónom na profesionálne použitie.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.