Google pravdepodobne nevytvorí svoje vlastné okuliare pre virtuálnu realitu. Skôr bude spolupracovať so svojimi konkurentami v tejto oblasti ako je Oculus, Samsung a HTC.

Aktuálne sa nedá povedať, ako to celé s virtuálnou realitou skončí, ale Google je rozhodnutý masívne investovať do softvérovej podpory virtuálnej reality.

Toto rozhodnutie Google je pomerne čerstvé. Ešte na Google I/O 2016, keď firma predstavila svoju platformu Daydream sa hovorilo o vlastných okuliaroch, buď samostatnom produkte, ktorý by sa podobal na to, čo poznáme napr. z produkcie Oculus, alebo dramatickom vylepšení papierových či plastových držiakov pre okuliare Cardboard.

Medzičasom sa však Google posunul, teraz hovorí o investíciách zameraných na podporou tvorby nástrojov na tvorbu aplikácií, hier a služieb pre virtuálnu realitu. O vývoji vlastného hardvéru už nepadlo ani slovo. Google túto otázku nechcel an komentovať.

Minúta po minúte: Vývojárska konferencia Google I/O 2016 (doplnené)

Google vytvoril samostatné vývojové laboratórium X ako samostatnú jednotku materskej Alphabet, pričom jej zameranie bude virtuálna realita a všetko okolo nej. Údajne sa v ňom už vyvíja samostatný operačný systém pre VR, ktorý však paradoxne nie je založený na Androide.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.