Významná funkcia, ktorá ďalším šmahom ruky zmazáva dramatický rozdiel medzi Googlom a Microsoftom.

Podľa záznamu na webe Google Workspace pridal tento vyhľadávací gigant funkciu off-line spravovania kancelárskym súborov Office. Doteraz ste mali túto možnosť len pri natívnych súboroch Workspace, teda Docs, Sheets a Slides. Rozšírenie funkcie uľahčí prácu používateľom najmä tým, že nebude musieť konvertovať Office dokumenty do formátu kancelárskych súborov od Googlu.

Potrebujete na to doplnok Dokumenty Google v režime offline, ktorý si stiahnete tu. Dá sa použiť v prehliadačoch s jadrom Chromium a povolenou inštaláciou doplnkov. To mnohé z nich umožňujú. Výnimkou sú super bezpečné prehliadače, ktoré majú túto funkciu predvolene zakázanú ako ochranu proti neoprávneným doplnkom. Ide napríklad o modifikované prehliadače, ktoré nájdete v bezpečnostných balíkoch antivírusových firiem.

Rozšírenie je dostupné od 27. 6. 2022 a do 15 dní by sa malo ukázať každému používateľovi kancelárskeho balíka Google Workspace. To, či funguje aj vám, zistíte ľahko. Skopírujete na Google Drive dokument Office, napríklad s príponou DOCX a vyskúšate si ho potom v Google Dokumenty zapnúť aj na editovanie v režime off-line.

Zdroj: Google Workspace

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.