Niektoré aplikácie od spoločnosti Samsung boli v rámci Google Play označené ako problémové.

Smartfóny od spoločnosti Samsung sú známe svojou nadstavbou, ktorá sa označuje ako One UI. Práve táto nadstavba systému Android so sebou prináša viaceré vlastné služby, medzi ktoré môžeme zaradiť napríklad Samsung správy alebo Samsung Wallet. Tieto aplikácie sú alternatívou pre aplikácie od spoločnosti Google, ktorá stojí za systémom Android.

Majitelia smartfónov od Samsungu sa však nedávno stretli s informáciou, že práve aplikácie na posielanie správ či peňaženka boli označené ako škodlivé. Problémy v nich vypichol práve obchod Google Play, resp. jeho služba Play Protect. Bližšie informácie o tomto probléme priniesol aj portál sammobile.com.

Google upozorňuje na aplikácie od Samsungu

Niektorí používatelia smartfónov od spoločnosti Samsung sa v posledných dňoch stretli s upozornením na vybrané aplikácie. Hlásenia sa týkali aplikácií Samsung správy a Samsung Wallet, pričom na tento problém upozorňovala služba Play Protect v rámci Google Play. V prípade aplikácie Samsung Wallet pritom služba uvádzala, že by mohla špehovať osobné dáta ako napríklad SMS správy, fotografie, audio nahrávky či históriu volaní.

Základom Galaxy S23 je operačný systém Android 13Zdroj: TOUCHIT.sk
Základom Galaxy S23 je operačný systém Android 13

V súčasnosti by sa však už používatelia nemali s podobným hlásením stretávať, nakoľko Google tento problém opravil. Aplikácie od Samsungu by sa teda už nemali označovať za problémové či dokonca nebezpečné pre vás alebo váš smartfón.

Problém bol na strane Googlu

Za chybným označením aplikácií od Samsungu má byť chyba na strane serverov Googlu. Tieto servery mali chybne vyhodnocovať vybrané aplikácie ako nebezpečné, čím mohli prekvapiť viacerých používateľov. Tento problém však má byť vyriešený, čo sa ostatne uvádza aj v rámci fóra Samsung Community.

Potvrdilo sa, že fenomén označenia škodlivej aplikácie s vyskakovacím oknom s informáciou o probléme so zabezpečením zariadenia pri používaní aplikácie Samsung Messages bol spôsobený dočasným zlyhaním servera Google. Teraz bol obnovený a možno ich normálne používať.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.