Služba Play Protect bude kontrolovať aplikácie aj z obchodov tretích strán.

Takmer každý používateľ smartfónov s Androidom si aspoň raz nainštaloval aplikáciu aj z iného zdroja ako z oficiálneho Obchodu Play. Známy a pomerne bezpečný zdroj pre inštaláciu aplikácií nie je vždy úplne ideálnym zdrojom pre všetky aplikácie. Dôvodom je práve to, že neponúka úplne všetky aplikácie, ktoré by ste možno chceli využívať. Príkladom je aj známy benchmark AnTuTu, ktorý z oficiálneho obchodu pre Androidy zmizol už dávnejšie.

Ak si chcete nainštalovať aplikácie mimo oficiálny obchod s aplikáciami, v prípade systému Android to je možné. S takouto inštaláciou však prichádza aj riziko toho, že si do zariadenia dostanete napríklad malvér či dokonca poškodíte telefón. Ako ale informuje portál sammobile.com, toto riziko má byť do budúcna oveľa nižšie.

Služba Play Protect bude kontrolovať aplikácie z iných zdrojov

O vyššiu bezpečnosť používateľov aj pri inštalácii aplikácie z iného zdroja ako oficiálneho obchodu pre Android sa postará rovnaká služba. Práve Play Protect sa stará o skenovanie aplikácie pri jej inštalácii, pričom zvyčajne skenuje aplikácie po jej inštalácii a informuje používateľov o tom, či nemôže mať v sebe skrytý nejaký škodlivý softvér. Už v blízkej budúcnosti by však mohla táto služba skenovať aj aplikácie tesne pred ich inštaláciou.

Obchod Google PlayZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Obchod Google Play

Výrazným vylepšením je ale aj to, že sa tieto aplikácie budú vedieť skontrolovať aj v prípade, že nebudú pochádzať z Obchodu Play. Google sa však postará o to, aby ste nemali problém s inštaláciou aplikácie aj z iného zdroja a nepriniesli si doň malvér. Inštalácia síce bude na vaše vlastné riziko, no aj napriek tomu si na to Google dá pozor.

Buď aplikáciu preskenujete alebo si ju nenainštalujete

Zaujímavosťou je aj to, že používatelia nebudú mať na výber. Buď svoju aplikáciu z internetu skontrolujú alebo si ju jednoducho nenainštalujú. Google tak chce mať lepšiu kontrolu nad bezpečnosťou, ale aj malvérmi, ktoré by sa potenciálne mohli do zariadení dostať. Ak ale skenovanie pred inštaláciou aplikácie odmietnete, tak sa nenainštaluje. Na výber budete mať len tieto dve možnosti.

Zo strany Googlu je tak možno mierne neférové, že núti používateľov skenovanie prostredníctvom Play Protect využiť. Na druhú stranu však prináša lepšiu ochranu pred malvérmi, ktoré by ste si do zariadení mohli priniesť práve prostredníctvom aplikácie.

Zdroj: sammobile.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.