Google upozorňuje svojich používateľov, že neaktívne účty bude odstraňovať už po 2 rokoch.

Túto funkciu poznáme a funguje niekoľko rokov. Tentoraz sa Google rozhodol aktualizovať účinnosť podmienok, za ktorých je aplikovaná. V praxi nejde o nič dramatické a je nepravdepodobné, že by ste svoj účet počas 2 rokov nepoužili. Aj takéto prípady ale môžu nastať a Google v rámci ochrany osobných údajov nechce spravovať dáta účtov, ktoré nie sú používané.

Nemusíte sa obávať straty vašich dát, pretože účet Google neznamená len Gmail, prípadne používanie aplikácie Fotky. Tento reklamný gigant má totiž podstatne viacero služieb, ktoré využívate. Napríklad stačí, aby ste mali smartfón s Androidom a aktívne ho používali. Ak ho aktívne používate, máte ho pravdepodobne spojený s vašou emailovou adresou. To znamená, že svoj účet aktívne používate, aj keď napríklad neotvárate poštu či emaily a máte svojho vlastného poskytovateľa emailovej schránky.

Platnosť zmeny

Zmena začína platiť 27. júla, avšak v rámci neaktívnych účtov sa bude všetok obsah dať odstrániť až od 1. decembra 2023. Vtedy sa bude dať aplikovať vynútenie odstránenia údajov. Google vám najprv pošle upozornenie do emailových schránok, ktoré ste zadali ako sekundárnu adresu v prípade potreby obnovenia účtu. Bude to niekoľko správ, pričom ich začnete dostávať už 8 mesiacov pred tým, než sa váš účet stane neaktívny.

Toto poznáme aj dnes a funkcia odstraňovania takýchto účtov funguje s upozornením podobne. Po tom čo Google odstráni váš účet sa nebude dať používať emailová adresa, ktorá bola pre tento účet platná. Je to zároveň ochrana, aby nenastávali podvody a neuvoľňovali sa adresy, ktoré boli doteraz rezervované.

Ako mať aktívny účet?

Je to jednoduché a nemusíte robiť žiadnu aktivitu navyše. Prakticky stačí, ak budete používať služby Googlu a budete prihlásený vo svojom účte. Znamená to, že si pozriete napríklad video na YouTube, použijete službu Disk, prípadne aplikáciu Fotky. Takisto stačí, keď použijete vyhľadávanie. Upozorňujeme však, že na všetky tieto činnosti musíte byť prihlásený. Len vtedy sa bude započítavať vaša aktivita, čo je celkom logické.

Keďže mnohí z nás používame tieto služby každý deň, je prakticky nereálne mať neaktívny účet po dobu 2 rokov. Stačí napríklad, aby ste použili prihlásenie do aplikácie tretej strany cez účet od Google a aj to sa bude počítať ako aktivita.

Už dlhšiu dobu je možné si Vaše údaje spojené s účtom Google prevziať a stiahnuť pomocou nástroja Google Takeout. Postup ako na to nájdete v našom článku.

Zdroj: vlastné, Google

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.