Ak máte skutočne starý smartfón, aplikáciu Google Peňaženka zrejme už nevyužijete.

Platby smartfónom sú dnes pre mnohých už takmer samozrejmosťou. Fyzické platobné karty už mnohí odložili a nenosia si ich so sebou vôbec, prípadne si zvolili ekologickejšiu cestu a od svojej banky si vyžiadali len digitálnu platobnú kartu. Tú si uložili do aplikácie Google Peňaženka, ktorá však teraz prechádza väčšou zmenou. Upúšťa od podpory starších verzií systému Android, ktoré so sebou môžu prinášať aj väčšie riziko.

Google o ukončení podpory aplikácie Google Peňaženka na starších zariadeniach informoval aj na svojej oficiálnej stránke. Uviedol aj dátum, kedy k ukončeniu tejto podpory príde a mnohí používatelia starších Android smartfónov sa budú musieť prispôsobiť. Zmena však nezasiahne veľké množstvo používateľov, nakoľko podpora smartfónov bude stále dostatočne bohatá.

Google Peňaženka už len na novších Androidoch

Ak stále používate smartfón s operačným systémom Android 8 Oreo, aplikáciu Google Peňaženka už čoskoro nevyužijete. Od 10. júna 2024 totiž Google ukončuje podporu tejto aplikácie, čo je správnym krokom. Dôvodom je najmä bezpečnosť, nakoľko zariadenia s týmto starším systémom nie sú dostatočne zabezpečené. Platby mobilom sú pritom citlivou záležitosťou, ktorá by mohla byť cieľom útočníkov a podvodníkov.

Aplikácia Peňaženka od GoogluZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Aplikácia Peňaženka od Googlu

Poslednou verziou operačného systému Android, ktorá bude stále podporovaná, bude Android 9 Pie. Tento operačný systém prišiel do prvých smartfónov ešte v roku 2018, takže aj telefóny, ktoré majú viac ako 5 rokov, budú stále podporované zo strany aplikácie. Google k tejto správe dodáva aj to, že Google Peňaženka bude dostupná aj v inteligentných hodinkách od verzie systému Wear OS vo verzii 2.x a novšej.

Zmena, ktorú Google vykoná, neovplyvní veľké množstvo používateľov. Mnohí totiž dnes už využívajú minimálne Android 12 s ohľadom na to, že tohtoročnou verziou systému bude Android 15. Ten sa do prvých smartfónov dostane počas tejto jesene. Google však ukončením podpory ovplyvní najmä používateľov, ktorí stále neprešli na novšiu verziu systému, prípadne dočasne využívajú starší telefón napríklad z dôvodu poškodenia ich novšieho. Google Peňaženka však bude od júna dostupná len v telefónoch s Androidom 9 Pie, resp. v hodinkách so systémom Wear OS 2.x a novším.

Zdroj: androidauthority.com, Google

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.