Nová séria smartfónov Google Pixel 8 získa dlhú podporu výroby náhradných komponentov.

Používatelia menia svoje smartfóny čoraz menej. Zatiaľ čo v minulosti bolo bežné, že niekto menil svoj telefón pokojne aj každý rok, tak dnes sa táto doba predlžuje a používatelia tak nemajú problém svoj telefón vymeniť pokojne až o 4 či 5 rokov. Prispieva k tomu bezpochyby aj dlhá softvérová podpora smartfónov, ktorú má séria Google Pixel 8 ukážkovú.

Okrem softvérovej podpory sa však predlžuje aj podpora z hardvérovej strany. Výrobcovia vyrábajú náhradné diely pre telefóny oveľa dlhšiu dobu ako v minulosti. Google sa však rozhodol, že túto podporu pre výrobu náhradných dielov ešte predĺži.

7 rokov podpory pre náhradné diely

Dlhá podpora pre výrobu náhradných dielov je základným kľúčom k tomu, aby mohli používatelia svoje smartfóny využívať dlhšiu dobu. S originálnymi náhradnými dielami prichádza totiž aj možnosť si po pár rokoch využívania vymeniť batériu, ktorá bude mať stále dostatočnú kvalitu na používanie telefónu. Pri neoriginálnych či starších batériách tak hrozí riziko toho, že nebude mať dostatočnú kapacitu či kvalitu.

Google Pixel 8 oficiálneZdroj: GSMArena
Google Pixel 8 oficiálne

Rovnako však bude možnosť vymeniť si displej za originálny kus, ak si ho po piatich rokoch rozbijete. Možností je mnoho, no sedem rokov je skutočne dlhá doba. Dostatočne dlhá doba na to, aby sa komponenty vášho telefónu opotrebovali, no vy stále budete mať k dispozícii originálne náhradné diely.

Google Pixel 8 bude telefón na dlhú dobu používania

Okrem dlhej doby podpory výroby nových originálnych náhradných dielov Google sľúbil aj 7 rokov softvérovej podpory pre smartfóny. Modely tak budú najbližších 7 rokoch získavať ako bezpečnostné aktualizácie a záplaty, tak aj veľké aktualizácie Androidu. Takáto dlhá softvérová podpora pritom rovnako prispeje k tomu, že používatelia nebudú mať potrebu svoje smartfóny tak skoro meniť.

Cestou dlhšej softvérovej podpory sa len nedávno vydala aj spoločnosť Xiaomi s modelmi Xiaomi 13T. Na rovnakej praktike tak pracujú aj ďalšie spoločnosti, no na sériu Google Pixel 8 sa určite ešte nedoťahujú.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.