Modely radu Xiaomi T Pro sa vždy snažili zaujať atraktívnym pomerom cena/výkon.

Smartfóny série Xiaomi T patrili vždy k tomu najzaujímavejšiemu, čo sa dostalo na trh počas jesene – minimálne v segmente Android zariadení. Táto séria vznikla s cieľom prinášať najlepší pomer medzi výkonom na úrovni vlajkovej lode a cenou. V praxi sa prejavovalo tým, že výrobca kládol dôraz na to, aby priniesol vlajkový procesor a v ostatných vlastnostiach robil mierne kompromisy, aby udržal cenu na žiadanej úrovni.

S každým rokom sa však počet kompromisov zmenšuje a pri pohľade na Xiaomi 13T Pro môžem povedať, že je ich absolútne minimum. Výrobca zdokonalil dizajn, na trh uviedol vizuálne a na dotyk atraktívnu modrú verziu s koženým chrbtom a do výbavy telefónu zakomponoval aj odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68.

K tomu si pripočítajte zlepšené fotoaparáty s optikou Leica a dostanete podarený telefón, ktorého jediným problémom je silná konkurencia a to nielen od ostatných výrobcov, ale aj v rámci rodiny Xiaomi telefónov.

O výkon sa stará procesor Dimensity 9200+

Xiaomi 13T Pro pokračuje v trende maximálneho výkonu na trhu. Novinkou je procesor značky MediaTek, ktorý bol v prípade predchádzajúcich generácií vo výbave základného Xiaomi T. V prípade série Xiaomi 13T sa s MediaTekom stretnete v oboch telefónoch, pričom 13T Pro poháňa najnovší procesor Dimensity 9200+.

Tento procesor ponúka najmä vysoký surový výkon, ktorý ocenia hráči, avšak výrobca zapracoval aj na ďalších vlastnostiach čipu, ktoré budú prínosom pre bežných používateľov, ktorí sa nehrajú. Medzi tieto vlastnosti patrí spracovanie obrazu počas fotenia, zlepšené video funkcie a lepšia energetická efektivita pre dlhšiu výdrž.

Procesor MediaTek Dimensity 9200+ ma počas testovania príjemne prekvapil nízkymi prevádzkovými teplotami a to aj v záťaži. Xiaomi 13T Pro bol počas hrania o niečo chladnejší v porovnaní so smartfónmi s procesorom Snapdragon 8 Gen 2 (o novom iPhone 15 Pro Max ani nehovoriac). Reakcie telefónu boli svižné a celkovo som mal zo správania telefónu rovnaký pocit ako z vlajkových lodí od Xiaomi.

Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T Pro

Jeden z najjasnejších displejov na trhu

Xiaomi 13T Pro chválim za výborný AMOLED displej s uhlopriečkou 6,67 palca a rozlíšením 2712 na 1220 pixelov. Obnovovacia frekvencia dosahuje až 144 Hz. Plusové body je maximálny jas, ktorý dosahuje až 2600 nitov. Ide o jeden z najjasnejších displejom medzi smartfónmi a jeho celková kvalita je špičková.

Samozrejmosťou je podpora pre Dolby Vision, čo využijete aj pri sledovaní Netflixu. HDR obsah si naplno vychutnáte aj v iných službách či v rámci systémovej aplikácie Galéria. Displej chráni ochranné sklo Gorilla Glass 5. Reprodukcia zvuku je stereo a hodnotím ju ako priemerne dobrú.

Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T Pro

12 GB RAM, 512 GB úložisko

Xiaomi 13T Pro sa na Slovensku predáva v konfigurácii s 12 GB RAM a 512 GB úložiskom. Podstatná informácia je, že ide o operačnú pamäť typu LPDDR5X a o UFS 4.0 úložisko, čiže opäť sú to tie najmodernejšie komponenty.

Základné Xiaomi 13T je v predaji vo verzii 8 GB RAM + 256 GB úložisko, avšak v jeho prípade je to RAM typu LPDDR5 a UFS 3.1 úložisko. Ide o jeden z mála rozdielov medzi oboma telefónmi, pričom okrem tejto odlišnosti je hlavným rozdielom iba procesor a s ním súvisiace niektoré detaily a rýchlosť nabíjania.

Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T Pro

IP68 a zadná strana potešia, plastový rámik je sklamaním

Kľúčovým zlepšením, na ktorom Xiaomi zapracovalo, je odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68. Toto je vlastnosť, po ktorej používatelia volali dlhé roky a Xiaomi ich konečne vypočulo. Týka sa to základného (Xiaomi 13T) aj Pro modelu.

Oba telefóny majú identické rozmery aj dizajn, ktorý má v závislosti od farebnej verzie chrbát zo skla alebo z vegánskej kože, čo je aj prípad modrej verzie, ktorú vidíte na fotkách. Xiaomi použilo kožený chrbáť už v smartfóne Xiaomi 13 Ultra a odkazuje tým na fotoaparáty Leica. Je to pekný detail a zároveň to pôsobí elegantne, sviežo a príjemne na dotyk.

Bočný rámik je stále z tvrdeného plastu, čo je škoda. V prípade základnej verzie mi to nevadí, ale v modeli Pro by som ocenil aspoň hliník.

Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T Pro

Výdrž a rýchle nabíjanie nesklamú

13T Pro má 5000 mAh batériu a podporuje 120 W rýchle nabíjanie. Telefón mi počas testovania vydržal na jedno nabitie fungovať 30 až 48 hodín, pričom som dosahoval približne 6 hodín aktívneho používania displeja. Tento parameter však nadstavba MIUI nezobrazuje, takže ide o odhad na základe používania jednotlivých aplikácií. Reálny čas zapnutého displeja mohol byť aj dlhší. Telefón som testoval s predfinálnym softvérom, takže je možné, že výdrž sa vo finálnej verzii ešte zlepší.

120 W nabíjanie je návyková vec, ktorú poznáme zo Xiaomi telefónov už niekoľko rokov. V štandardom režime nabíjania sa telefón nabije z 15 % na 75 % za 20 minút a na 98 % za 30 minút. V režime zrýchleného nabíjania, ktorý je potrebné manuálne aktivovať, sa telefón nabije na 60 % za 10 minút a na 96 % za 20 minút. 

Úsmevné je, že aj v režime 120 W zrýchleného nabíjania je telefón na dotyk chladnejší v porovnaní s iPhonom 15 Pro Max počas jeho pomalého nabíjania.

Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T Pro a Xiaomi Pad 6

Aktualizácie na 4 ďalšie verzie systému Android + 5 rokov bezpečnostných aktualizácií

Nadstavba MIUI 14 výraznejšie neprekvapí a prináša dobre známy dizajn a funkcie, s ktorými som sa už mnohokrát stretol vo všemožných Xiaomi, Redmi a POCO telefónoch za rok 2023. Ak vás zaujímajú detaily, čím nás v redakcii zaujala táto nadstavba počas doterajšieho testovania, pozrite si naše video s najlepšími 10 funkciami v MIUI.

Počas používania som sa nestretol s reklamami v aplikáciách či v nadstavbe. Mnohé predinštalované systémové aplikácie však ani pravidelne nevyužívam, takže som ich zapol párkrát iba kvôli tomu, či sa zobrazia reklamy alebo nie. Nezobrazili sa.

V súvislosti s podporou do budúcnosti poteší, že Xiaomi prisľúbilo 4 veľké aktualizácie systému Android (až na Android 17) a 5 rokov bezpečnostných aktualizácií (až do jesene 2028). Toto je dôležitý fakt a to najmä z toho hľadiska, že keď si kúpite Xiaomi 13T Pro o rok v atraktívnej zľave, stále budete mať pred sebou dlhú podporu, ktorá naplno pokryje používanie telefónu.

Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T Pro

S Leica fotoaparátmi

Xiaomi 13T Pro a aj základný model ponúkajú tri zadné Leica fotoaparáty v konfigurácii

  • 50 Mpx hlavný fotoaparát so senzorom Sony IMX707 (tento senzor nájdete aj v Xiaomi 12 Pro), f/1.9, optickou stabilizáciou
  • 13 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát so senzorom Omnivision OV13B, f/2.2
  • 50 Mpx teleobjektív Omnivision OV50D s 2× optickým zoomom, f/1.9

Fotografická výbava sa teda výrazne zlepšila v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami, ktoré mali atraktívny najmä hlavný fotoaparát a zvyšok bol niekedy do počtu.

S kvalitou fotiek z hlavného fotoaparátu som spokojný cez deň aj v noci. Fotí skvelo. Na fotkách je zachytených veľa detailov a telefón si dobre poradí aj s náročnými scénami. Zachytenie pohyblivých objektov nefungovalo počas môjho testovania vždy na 100 %, avšak pri ideálnom svetle (vonku počas slnečného dňa) boli fotky obvykle bezchybné. V menej ideálnom svetle spravte radšej viacero fotiek.

Podobne ako ostatné Xiaomi telefóny s Leica fotoaparátmi, aj 13T Pro umožňuje vybrať si medzi režimom Leica Vibrant a Leica Authentic. Prednastavený je režim Vibrant, ktorý niekedy až príliš zvýrazňuje farby či aktivuje HDR – podobne ako Samsung telefóny.

Režim Authentic mi vizuálne vyhovoval viac. Na niektoré fotky sa automaticky aplikuje efekt vinetácie a nie každému to bude vyhovovať. Odporúčam s režimami trochu poexperimentovať, prípadne si môžete pozrieť porovnanie v mojej galérii, ktorá je k dispozícii v plnom rozlíšení na úložisku OneDrive, TU. K dispozícii sú tiež Leica filtre, osobne mám rád čiernobiele.

13 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát je lepší ako ten, ktorý pred rokom ponúklo Xiaomi 12T Pro, aj keď jeho celkovú kvalitu hodnotím v cenovej kategórii na úrovni 800 až 900 eur ako priemernú. Dobrý je pri vhodných svetelných podmienkach, avšak večer už stráca detaily v závislosti od okolitého osvetlenia. Chýba automatické zaostrovanie, takže neumožňuje fotiť makro fotografie.

Teleobjektiv oceníte najmä pri fotení portrétových fotografií, ktoré sú krásne. Samozrejmosťou je režim Pro s manuálnymi nastaveniami, možnosť fotiť do RAW formátu a v 50 Mpx plnom rozlíšení (hlavný fotoaparát).

Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T Pro

Záznam videa až v 8K

Xiaomi 13T Pro umožňuje vďaka výkonnejšiemu procesoru zaznamenať video v až 8K rozlíšení pri 24 fps. Z praktického hľadiska dáva zmysel skôr režim 4K pri 60 fps (základné Xiaomi 13T má maximum 4K pri 30 fps). S výsledkom som spokojný, v rámci svojej cenovej kategórie má Xiaomi 13T Pro jedno z najlepších videí medzi Android smartfónmi – minimálne v dobrom svetle.

V mojej videorecenzii môžete vidieť niekoľko ukážok, ktoré som zaznamenal z ruky a s vypnutou stabilizáciou. So zapnutou stabilizáciou je záznam videa dostupný len vo Full HD pri 30 fps. V prípade vonkajšieho večerného záznamu videa z ruky počas chôdze je vidieť pulzujúce svetlá, čo je problém prakticky všetkých telefónov na trhu, vrátane drahších modelov, čiže odporúčam použiť gimbál.

20 Mpx selfie fotoaparát využíva senzor Sony IMX596. Kvalita selfie fotiek je mierne nadpriemerná, záznam videa je k dispozícii iba vo Full HD pri 30 fps. 

Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 13T Pro

Galéria fotiek, ktoré odfotilo Xiaomi 13T Pro

Nižšie nájdete výber niekoľkých fotiek, ktoré odfotilo Xiaomi 13T Pro a boli komprimované pre účely webu. Pokiaľ vás zaujíma, ako tento telefón fotí, dávam do pozornosti kompletnú galériu v plnom rozlíšení, ktorú si môžete pozrieť, resp. stiahnuť z môjho úložiska OneDrive.

Súčasťou tejto galérie sú samostatné zložky, v ktorých nájdete porovnanie režimov Leica Vibrant a Leica Authentic a tiež aj rýchle porovnanie telefónov Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 13T a Xiaomi 13T Pro. Tieto tri telefóny majú totožný hlavný fotoaparát (13T a 13T Pro majú rovnaké aj ostatné fotoaparáty), avšak odlišujú sa procesormi, ktoré ovplyvňujú výsledné podanie fotky. Sám som bol preto zvedavý na to, ako sa budú fotografie z jednotlivých telefónov odlišovať.

Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT
Odfotilo Xiaomi 13T ProZdroj: TOUCHIT

Verdikt

Xiaomi 13T Pro je dobrý smartfón, ktorý priniesol viacero užitočných medzigeneračných zmien. Oceňujem spracovanie zadnej strany, odolnosť IP68 a Leica fotoaparáty. 13T Pro má tiež obrovský výkon, rýchle nabíjanie a ako celok to funguje skvelo.

Na Slovensku sa predáva verzia s 12 GB RAM a 512 GB úložiskom, ktorej cena je 899 eur. V tejto cenovej kategórii má Xiaomi 13T Pro výrazne silnejšiu konkurenciu v porovnaní s modelom 12/256 za 799 eur, čo môže byť na škodu.

A netreba zabúdať ani na lacnejšieho súrodenca, model Xiaomi 13T. Ten sa na Slovensku predáva za 599 eur a hoci sú medzi oboma telefónmi určité rozdiely, ťažko povedať, či sú z pohľadu bežného používateľa hodné príplatku 300 eur. Model Pro prináša náročnejším používateľom pridanú hodnotu z hľadiska výkonu, väčšieho úložiska, rýchlejšieho nabíjania a Pro funkcií pri zázname videa (záznam do 10-bitového LOGu).

Cena: 899 eur (pri nákupe do 8. októbra 2023 môžete získať tablet a fitnes náramok ako darček zadarmo)

Zapožičal: Xiaomi Slovensko

Páči sa nám

  • Spracovanie koženej zadnej strany (modrá verzia)
  • Vysoký surový výkon procesora
  • Skvelý displej s vysokým maximálnym jasom
  • Podpora na úrovni 4 aktualizácií Androidu a 5 rokov bezpečnostných záplat
  • Príjemná haptická spätná väzba
  • Výborné fotky z hlavného fotoaparátu + portrétové fotky
  • Kvalitný záznam videa v rámci danej kategórie
  • 120 W nabíjanie je návykové

Nepáči sa nám

  • Plastový bočný rámik
  • Teleobjektív by mohol mať vyšší optický zoom
  • Priemerná hlasitosť reproduktorov
  • Ultraširokouhlý fotoaparát by mohol byť aj lepší

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit