Na jeseň tohto roka sa Google vracia do Číny so svojím Google Play – bude ale cenzurovaný.

Viac ako 70% mobilného trhu v Číne patrí Androidu. Apple sa síce na tento trh tlačí značne agresívne, predsa len Čínsky trh je pod „nadvládou“ zariadení s operačným systémom od Googlu. Apple však plánuje v priebehu dvoch rokov otvoriť od 15 do 40 predajní na tomto trhu.

GoGoChina_3Quarter_800-350x262_nowat

Problémom pre Google je cenzurovaný trh v Číne a tak používatelia Android zariadení nemôžu plnohodnotne využívať služby tohto internetového giganta. V roku 2010 totiž Google oficiálne opustil tento trh po kybernetických útokoch n jeho serveri. Navyše jeho služby boli blokované firewallom označovaným ako „The Great Firewall of China“. Dôvodom boli vyhlásenia Googlu, ktorý odmietal cenzurovať výsledky vyhľadávania.

Ubehlo 5 rokov a Google si uvedomil, že cenzúra je jedna vec, zisky druhá. Aktuálne rokuje s vládou o vstupe na trh a prispôsobení aplikácie Google Play tak, aby spĺňala všetky vládne požiadavky a zákony danej krajiny. Inými slovami, Číňania dostanú prinajlepšom orezanú verziu tohto obchodu.

Špekuluje sa aj o tom, že nástupnými zariadeniami tohto navrátilca by mali byť zariadenia Nexus a inteligentné hodinky s OS Android Wear. Kto bude zariadenia pre Google vyrábať zatiaľ nie je pri obrovskom počte fabrík jasné.

Zdroj: Phandroid

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.