V obchode Google Play sa stretnete s kontrolou aplikácií ešte pred ich inštaláciou.

Oficiálne obchody s aplikáciami v podobe napríklad Google Play pre Android alebo App Store pre systém iOS sú zvyčajne pohodlnou a zároveň bezpečnou cestou, ako sa dostať k aplikáciám. Aj napriek pokročilým funkciám pre kontrolu aplikácií sa však občas stane, že do oficiálneho obchodu vkĺzne nejaká tá škodlivá appka. A práve v tomto prípade má zakročiť samotný obchod.

Po inštalácii aplikácie z Google Play pritom prichádza ešte k dodatočnej kontrole bezpečnosti. Až po overení aplikácie ju môžete začať využívať. Ako však informuje portál androidauthority.com, po novom má obchod s aplikáciami pre Android smartfóny priniesť kontrolu aplikácie ešte pred jej inštaláciou.

Google Play skontroluje aplikácie pred inštaláciou

Aj napriek kontrole aplikácií pred vstupom do obchodu Google Play by sa hodila kontrola dodatočná. Ideálnym spôsobom je tak to, že by obchod aplikácie preskenoval voči škodlivým kódom a malvérom ešte pred ich inštaláciou do zariadenia. A práve takáto novinka príde aj do vášho Android smartfónu.

Obchod Google PlayZdroj: Google
Obchod Google Play

Skenovanie aplikácií pred inštaláciou nebude povinné. Obchod Google Play sa vás však pred samotným nainštalovaním aplikácie spýta, či ju chcete nechať preskenovať alebo rovno nainštalovať. Bezpečnosť vášho zariadenia tak bude aj vo vašich rukách, no zároveň vás nebude obchod s aplikáciami otravovať dlhším skenovaním napríklad pri inštalácii známych aplikácií.

Obchod tak získa novú vrstvu zabezpečenia

Novinkou chce Google Play dosiahnuť to, že aplikácie preskenuje v ich aktuálnej verzii. Pri príchode aplikácie do obchodu sa totiž môže stať, že malvér neobsahuje, no neskôr sa do nej dostane napríklad prostredníctvom aktualizácie. Pri inštalácii si však budete môcť skontrolovať aplikáciu v jej aktuálnom stave, nie v tom, ktorý mala pri príchode do obchodu.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.